Мило Ђукановић: Све што сам стекао у Црној Гори је врло регуларно и легално

Председник Црне Горе Мило Ђукановић одбацио је данас оптужбе које је протеклих седмица на његов рачун изнео председник Атлас групе Душко Кнежевић, уз замерку медијима да су његове тврдње без аргумената олако преношене.

«Моје очекивање је било да и ви нешто урадите. Тужилаштво ради свој посао, али је овде реч о односу медија према оптужбама које се тако лако износе без аргумената» — казао је Ђукановић новинарима након разговора са албанским председником Иљиром Метом.

Као апсолутно нетачну је одбацио тврдњу да је кућа, крај виле Горица, о којој се у јавности говори у његовом власништву нити је, каже, икада са Кнежевићем разговарао на ту тему.

«Нетачно је да је та кућа у мом власништву. Нетачно је да смо икада он и ја могли разговарати на ту тему, а његов је умишљај да смо пријатељи. Он никада није био део тога круга» — истакао је Ђукановић, уз опаску да је очекивао од медија мало више истраживачког новинарства о овом случају.

Како је додао, све што је стекао у Црној Гори стекао је врло регуларно и легално.

«Између осталог сам напуштао државну политику и бавио се бизнисом и медији су писали да сам од тог посла стекао одређени капитал, али је све било легално. Не пристајем на то да ме овај или онај медиј ставља у категорију непожељног власника некретнине или било ког бизниса у Црној Гори» — казао је Ђукановић.

Износећи, како је рекао, једину истину у вези са поменутом кућом, Ђукановић је рекао да му је власник у једном разговору понудио да му је прода, али да је он то одбио не искључујући могућност да је једног дана ипак купи.

«Не мислим да би због тога требало да будем дискриминисан. Ако будем стекао капитал који желим да стекнем на бази валоризације мојих компанија, тада ћу размислити да ли ће то бити мој избор — рекао је Ђукановић,» пренео је Радио Антена М.

Ђукановић се осврнуо и на оптужбе Кнежевића да сви бизнисмени који послују у Црној Гори морају да донирају ДПС-у новац.

«Кнежевић је имао могућност да помогне ону политику за коју је сматрао да ће донети добробит и њему ту не верујем у алтруизам. То су радили многи пословни људи и то није спорно. Верујем да нисам једини и да то није искуство људи који се баве само политичким партијама, да имамо више ограничења у тим прописима, више него што је пожељно» — рекао је Ђукановић и заложио се за транспарентније страначко финансирање.

Како је оценио Ђукановић, «овде имамо проблем са човеком чији су интереси повређени и који мисли да може побећи од правде.»

«Део менталитетске матрице Црне Горе јесте да људи воле да се приближе власти. То се ради из одређених интереса. Неко је, попут Кнежевића, желео да буде амнестиран. Не сећам се да је неко некад остварио тај циљ, због тога је нервозан и жели да побегне од питања правне одговорности. Да сте желели да се бавите истраживачким новинарством требало би да му поставите питање који то бизнис неко жели да му отме» — навео је Ђукановић.

О снимку на којем се види како Кнежевић даје коверту Славољубу Стијеповићу и у којој тврдеи да је било 100.000 еура, поред којих је дао још 100.000, Ђукановић каже:

«Кнежевић је је дао колико је дао, а Стјеповић је дао изјаву тужиоцу. Нити Стјеповић, ни ја, не бисмо смели бити неодговорни да обавештавамо јавност, али вам са сигурношћу могу рећи да је неистина да је износ новца био 200.000, нити да се он претходно консултовао са мном» — рекао је Ђукановић.

Упитан како мисли да утиче на перцепцију јавности чињеница да је Кнежевић недоступан државним органима, а и Светозар Маровић, Ђукановић је казао да је за јавност важно да зна да изузетих од закона нема.

«Свако мора бити одговоран за оно што је урадио. И то се догађа, као што претпостављате да не организује држава одређене процесе на крају којих помаже људима да избегну служење казне за оно што су учинили. Црна Гора у случају Маровића урадила је све што је могла, а припрема све што је у овом тренутку потребно за Кнежевића» — навео је црногорски предсендик.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »