Ивица Дачић: Мислим да смо веома близу да је мање од половине чланица УН признало Косово

Председник Републике Палау Томи Ременгес предао је министру иностраних послова Србије Ивици Дачићу ноту о одлуци те земље да суспендује све претходне одлуке и декларације у вези са питањем статуса Косова, а тиме и одлуку о признавању, све до окончања дијалога Београда и Приштине.
У ноти се наводи да ће Република Палау у будућности да подржава дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, радије него да дефинише статус Косова пре окончања дијалога.

Дачић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је Палау 13. земља која је преиспитала свој став о прихватању једнострано проглашене независности Косова, трeћа из пацифичког региона.

– За нас је то битно да покажемо да су лажи то што говори Приштина да су их признале 116 земље. Палау је пре четири године гласао за Косово у Унеско. Ако је био значајан тада глас за Косово, свакако је значајан и сада када више неће гласати. Њихов став је принципијелне природе. Нота је састављена на веома прихватљив начин за све, да дају предност дијалогу и да ће прихватити резултате дијалога. Да дотле поништавају све одлуке које су раније доношене везано за статус Косова – објаснио је Дачић. Рекао је да, међутим, у односима са том земљом не жели да Косово буде једина тема.

Одлука о преиспитивању је последица добрих и пријатељских односа две земље. „Веома је тешко утврдити колико је земаља заиста признало Косово. То ни Шерок Холмс не може да утврди. Код одређеног броја земаља не постоје било какве одлуке. Разговарао сам са министром из Омана, рекао сам му да су признали Косово, а он је рекао да нису, скоро се свађао са мном о томе. На списку Приштине су и Нигерија и Уганда, што није тачно.

„Списак од 116 земаља заборавите, оно што је сигурно, а обратили смо се земљама које то нису прецизно рекле, да нам саопште свој став“, подвукао је он. Дачић је рекао да ће се видети у међународним организацијама ко за кога гласа. Дачић сматра да је могуће да је Косово признала 101 земља, а не више. „Када кажем 101, у њих рачунам и Египат који је рекао да је признање у стању замрзнутог стања, Перу који већ четири године не гласа за Косово и није успоставио дипломатске односе, као и Оман. Мислим да смо веома близу да је мање од половине чланица УН признало Косово. То је у ствари и циљ, а то је да то буде подстицај за компромис односно дијалог. А не да нам у старту говоре да су их признале 116 земље чланице УН и да не желе да разговарају. Ово је помоћ да се дијалог заврши компромисом“, сматра Дачић. Рекао је да Србија жели да се дијалог настави, али да очекује да таксе буду укинуте. „Не може да се настави дијалог, ако имате одлуку која је апсолутно нецивилизацијска, и која говори о томе да дијалога не треба да буде. Ми ту одлуку не можемо да донесемо, већ Приштина. Треба да се види сада да ли ће Приштина створити предуслове да се настави дијалог, а ми смо спремни. Мислим да смо сви заједно изгубили много времена које је потребно да се дође до компромиса“, казао је он. Упитан да ли ће, ако Приштина укине таксе, Србија престати да лобира за повалчење признања Косова, Дачић је упитао „јел ће Албанија престати да лобира да признају Косово“. „Ако неће Албанија нећемо ни ми. Свако нека ради свој посао“, поручио је он. Прва дрзава која је повукла признање Косова као независне државе је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године.

– Јако мало познајемо ситуацију у овом делу света. Мој претходник је признао Косово у то време. Мислим да није разумео да је ово нешто што тражи дијалог, разумевање, јер ми не желимо да се исто деси у нашој земљи, региону, на нашим острвима. Нама треба дијалог, не рат и неко ко ће донети одлуке уместо нас – објаснио је председник Ременгес додајући да Палау жели да пружи прилику Косову и Србији да разговарају смисленим дијалогом како решити проблем.
Упитан како ће Палау убудуће гласати у међународним телима председник те земље је рекао да ће то чинити у складу са актуелном одлуком.

На листи су још, према тврдњама српских званичника, Унија Комора, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесот, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја.

Извор: Република.рс

фото: РТС

The post Ивица Дачић: Мислим да смо веома близу да је мање од половине чланица УН признало Косово appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »