Ченг: Распад НАТО-а био би позитиван за цели свет

Ченг каже да више нема разлога за постојање НАТО-а, јер тај војни блок више не служи као одбрана од непостојећег СССР-а, већ се користи за вођење агресивних ратова широм света.

Професор политикологије Градског универзитета у Хонгконгу Џозеф Ченг сматра да би потенцијални излаз САД из НАТО-а и могући распад Алијансе био нешто позитивно, не само за Европу већ и за цео свет.

Ченг каже да више нема разлога за постојање НАТО-а, јер тај војни блок више не служи као одбрана од непостојећег СССР-а, већ се користи за вођење агресивних ратова широм света.

«Сматрам да су од председничког мандата Била Клинтона САД почеле врло грубо да крше споразуме које су постигли председници Михаил Горбачов и Роналд Реган што се тиче споразума о неширењу НАТО-а и даље трке у наоружању» – рекао је Ченг за Спутњик.

Коментаришући наводе да је амерички председник Доналд Трамп много пута изражавао жељу да Америка напусти НАТО, Ченг је рекао да је Трамп прије свега бизнисмен, па верује да је недопустиво што су донедавно само четири чланице у буџет Алијансе уплаћивале договорених два одсто свог БДП-а – Велика Британија, Пољска, Грчка и Естонија.

Говорећи о томе да ли је Европи важно и потребно да САД остану у Алијанси, Ченг оцењује да много показатеља иде у прилог тврдњи да Европа постаје све независнија.

«У пракси постоји много природнија међузависност и повезаност Русије и Европе него Европе и САД, посебно из комерцијалне и економске перспективе. На пример, санкције против Ирана ће Европу коштати десетине милијарди долара» – рекао је Ченг.

Он је оценио да излазак САД из иранског нуклеарног споразума није имао правне основе и ситуација након америчког повлачења отворила је бројна питања за израелску спољну политику.

«Још 2007. године амерички обавештајци су јавили да Иран не прави нуклеарно оружје, а то су потврдили и припадници Мосада 2011. и 2012. године. Политика увођења санкција која Европи и остатку света доноси само штету и губитке је лоша и надам се да ће Трампова спољна политика убудуће бити разумнија» – рекао је Ченг.

Спутник/ИН4С

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »