Boško Obradović: Protesti treba da pređu u novu fazu

Dalje treba da nastupamo kao i do sada – jedinstveno, bez obzira na naše političke razlike. Vučićev režim nema odgovor na naš jedinstven nastup. Ima vremena za razlike kad dođe sloboda i vrati se normala.

Prva faza svenarodnih opozicionih protesta koji su počeli zbog pokušaja ubistva Borka Stefanovića u Kruševcu završena je – obeležavanjem godišnjice ubistva Olivera Ivanovića. Pozivom organizatora protesta da opozicija predloži politički plan za dalje i to kako bi trebalo da izgleda Srbija posle Vučićevog pada – započela je nova, druga faza ove zajedničke borbe svih nas koji smo protiv aktuelne vlasti. Zato svi sa pravom postavljaju pitanje: šta dalje?

Moje mišljenje je da je sada pravi trenutak za dogovor. Nama je sada potreban pravi unutrašnji dijalog u Srbiji, u kome bismo – uz poštovanje naših različitosti i novu političku kulturu koja podrazumeva normalnu komunikaciju i kad se ne slažemo o svemu – došli do nove političke platforme iza koje bismo svi stali. Kad kažem svi – mislim na sve političke opcije prave opozicije, sindikate, udruženja građana, javne ličnosti, studente, građane… Sve nas koji već osam nedelja šetamo zajedno, sada već u 20 gradova Srbije. Plus sve koji se već dugo samostalno bore protiv ove vlasti: penzionere, malinare, prosvetare, opljačkane bankarske klijente, postradale od kriminala javnih izvršitelja, ratne veterane, borce protiv izgradnje mini-hidroelektrana koje uništavaju naše reke i ekosistem, Vojni i Policijski sindikat… Svi treba da budemo u jednom opozicionom frontu, a svako neka ga zove kako mu odgovara: građanski, narodni, socijalni ili patriotski front.

Uspeh dosadašnjih protesta ne proističe iz toga što ih organizuju studenti, niti što ih podržava Savez za Srbiju i druge političke opcije iz opozicije, niti što na njih pozivaju ili na njima govore brojne javne ličnosti. Tajna uspeha je u jedinstvu i što smo svi zajedničkim snagama zalegli da ovi protesti uspeju – bez obzira na naše ideološke i političke razlike. Svi smo došli do istog zaključka: ova vlast nije normalna i sveukupno stanje u državi je nenormalno. Jedino rešenje je da prvo skinemo ovu vlast, a onda vratimo stvari u normalu.

 

Mislim da ćemo se lako složiti oko sledećeg:

1.       Nema odstupanja i proteste treba nastaviti do pada Vučićeve vlasti, što je uslov svih uslova za povratak normalnosti u Srbiju.

2.       Nema izbora dok nema uslova za fer i poštene izbore.

3.       Nije dovoljno samo da smo protiv Vučića, već moramo sada, unapred, da znamo kako će izgledati Srbija posle Vučića, kako nam se ovakve stvari ne bi ponavljale, kako ne bismo morali ponovo da šetamo za nekoliko meseci ili godina.

4.       Mediji i izbori treba da budu slobodni, vlast odgovorna i smenjiva, a državna institucije i zakoni iznad pojedinaca koji moraju da odgovaraju čim prekrše zakon.

 

To je onda to: potreban nam je konsenzus oko ovih elementarnih postavki. A za dalje je potreban dijalog i dogovor. Savez za Srbiju je u svojoj programskoj platformi u 30 tačaka stavio kompletnu viziju kako treba da izgleda jedna normalna zemlja: lustracija, Zakon o poreklu imovine svih nosilaca javnih funkcija od 1990, rešavanje nagomilanih problema sa javnim izvršiteljima, bankarskim dužnicima, domaćom privredom i poljoprivredom, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, porodična politika, vraćanje otetih penzija…

Lično smatram da je za budući dogovor ključna ideja Saveza za Srbiju o prelaznoj Vladi stručnjaka na čelu sa nestranačkim premijerom u kojoj neće sedeti niko od lidera opozicije, a koja će biti oročena na godinu dana. Zadatak prelazne Vlade bi bio da resetuje sistem, vrati Srbiju u normalu i uvede red, zatim da donese sistemske zakone oko kojih se dogovorimo, oslobodi medije i omogući prve fer i poštene izbore posle Vučićevog pada sa vlasti.

Ovo je poštena ponuda i znak dobre namere da se kao političari ne zalažemo isključivo za lični dolazak na vlast, ne čak i samo za promenu vlasti već za promenu sistema. Iako nikada nisam bio član nijedne stranke pre Dveri, niti sam bio na vlasti – pristajem! Da bi do toga došlo svi treba da stavimo svoj potpis na taj dogovor o budućoj Srbiji posle smene aktuelne vlasti, da svi zajednički kažemo NE lažnim izborima, da još masovnije izađemo na ulice u sve većem broju gradova u Srbiji i ne odustajemo dok se ne izborimo za političke promene.

Druga faza je počela, svi smo na potezu. Savez za Srbiju je već prihvatio odgovornost i pozitivno odgovorio na poziv organizatora protesta da opozicija iznese svoj plan, nudeći programsku platformu u 30 tačaka i ističući da je spreman da pozove sve druge aktere na razgovor i dogovor. To je pravi i jedini put kojim treba dalje da idemo, i to što pre. Ako ne verujete u to – zapitajte se zašto vladajaći režim po prvi put za ovih sedam godina pravi toliko grešaka, ne zna šta da radi, deluje defanzivno i plaši se našeg sledećeg poteza zato što nije pod njihovom kontrolom?

Ova vest Boško Obradović: Protesti treba da pređu u novu fazu je objavljena na Savez za Srbiju.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »