Америка изгубила рат са Русима

Русија добија рат против Америке за енергетско тржиште Европе — «Северни ток 2» до Немачке и «Турски ток», који иде балканском рутом, обезбеђују Русима доминацију на тржишту енергената — процењују економски портали.

Изградња «Северног тока 2» показује све већу самосталност њемачке дипломатије, јер Немци нису попустили пред великим америчким притиском да зауставе тај гасовод.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас поручује да «Северни ток 2» више нико не може да уништи.

САД прете санкцијама које могу да доведу до повлачења западних компанија са немачког тржишта, али то неће довести до укидања руско-немачког пројекта.

Вашингтон иритирају све јаче привредене везе Берлина и Москве, рачунајући и гасне релације.

Притискајући европске земље да одустану од руског гаса, САД настоје да буквално нареде својим партнерима да се понашају у складу са америчким жељама, а поготово да натерају Русе да наставе транзит гаса преко Украјине.

Европљани су често радили против својих интереса и попуштали, али сада је ситуација другачија.

Као последњи амерички адут за враћање «непослушних» Немаца на амерички пут искориштен је иступ амбасадора САД у Немачкој Ричарда Гренела који је јавно запријетио санкцијама немачким компанијама које учествују у изградњи гасовода «Северни ток 2».

Једино што Вашингтон може да учини, а да колико толико ублажи пораз на европском гасном тржишту, јесте да се избори да њихов гас «укапљени» /односно из шкриљаца/ добије одређени приступ Европљанима, мада он не може бити конкурентан руском.

Економски портали процењују да Америци остаје или да се помири са поразом или да целу причу са важног тржишта гаса премести на питања безбедности Европе, провоцирајући даље заоштравање односа са Русијом и настојећи да таквим играма заустави руско-европске гасне пројекте.

Вашингтон би могао да испровоцира нову украјинску кризу како би натерао Русију да се умеша и тако изазове нови талас санакција, који би укључио и енергетски сектор.

Питање је само да ли ће Немци пристати да се, по ко зна који пут, повинују америчкој политици.

Истовремено, ако се Немци, колико толико, одбране од америчких притисака, то може да изазове нови талас европске непослушности — процењују портали.

Москва је већ упозорила Запад и САД да изазивање конфликта са Русијом неће остати само локална ствар и да би такав сукоб осетили сви, рачунајући и Америку.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »