Адвокат «Беркута»: На Мајдану се пуцало из оружја украденог у Лавову

У оквиру кривичног поступка против бивших припадника Специјалне јединице «Беркут» који су оптужени за убиство људи на Мајдану 2014. године одбрана је добила званичан одговор од Министарства унутрашњих послова Украјине у вези са потврђивањем чињеница одузимања оружја и муниције непознатих лица, наводи се у саопштењу припадника одбране Александра Горошинског, преносе «Украјинске новости».

У одговору Министарства унутрашњих послова Украјине на захтев адвоката наводи се да је у периоду од 18-19. фебруара 2014. године око 2000 непознатих особа преузело контролу над регионалним станицама милиције у Лавовској области, саобраћајне полиције као и 1225 јединица ватреног оружја и муниције различитог калибра.

Истовремено, око 1.000 неидентификованих лица запленило је у административним просторијама Министарства унутрашњих послова Украјине у Тернопиљу 7 пиштоља Макаров,112 патрона калибра 9 мм, 2 пиштоља Форт-17Р, 52 Терен-3Ф патроне калибра 9 мм, 3 пиштоља Форт и 580 патроне Терен-3Ф калибра 12 мм.

Такође адвокат је потсетио на видео запис са говором Јурија Луценка од 19. фебруара 2014. године у коме он потврђује заузимање полицијских станица и заплену оружја. Луценко говори да ће оружје бити пребачено на Мајдан у ноћи 19. на 20. фебруар.

Тако је, према адвокату Јуриј Луценко имао информације о отимању оружја из Главне управе полиције Лавовске области и био у контакту са људима који су отели оружје и допремили га у центар Кијева.

«Ова информација даје повода одбрани да сумња да су из овог оружја на Мајдану убијени и демонстранти и припадници полиције»- навео је Горошински.

Како преноси «Страна» суд је продужио притвор за пет припадника Беркута до краја септембра.

Раније је Русија одбила да изручи Украјини 21 припадника Беркута.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »