Русија: Амерички разарач не може да остане дуже од 21 дана, ево и зашто

Центар за контролу националне одбране Министарства одбране Русије објавио је да амерички разарач «УШ Доналд Кук» опремљеног навођеним ракетама, чије кретање након уласка у Црно море прати руска Црноморска флота, према Конвенцији из Монтроа не може ту да остане дуже од 21 дана.

USS Donald Cook (DDG-75)

ТАС С преноси да ова конвенција регулише пролазак и пловидбу кроз мореузе Босфор и Дарданеле, а да амерички разарач ту не може да се задржи дуже од три недеље пошто припада земљи која не излази на Црно море.

Центар за контролу националне одбране Министарства одбране Русије раније је саопштио да су «снаге Црноморске флоте започеле праћење америчког разарача »УШ Доналд Кук» опремљеног навођеним ракетама одмах након његовог уласка у Црно море».

Према наводима центра, амерички брод ће бити праћен електронским и техничким средствима.

ТАС С преноси да је америчка Шеста флота претходно саопштила да је разарач «УШ Доналд Кук» опремљен навођеним ракетама започео пролазак кроз мореуз Дарданеле на путу ка Црном мору како би «обавио операције поморске безбедности и повећао регионалну поморску стабилност, комбиновану спремност и поморски капацитет са нашим НАТО савезницима и партнерима у региону».
Руска агенција подсећа да је почетком овог месеца било навода о томе да је брод за искрцавање «УШ Форт Мекхенри» прошао кроз Дарданеле ка Црном мору.

Конвенција из Монтроа је, иначе, потписана 1936. године у том швајцарском граду, а једна од потписница овог међународног споразума уз Турску, Уједињено Краљевство, Француску, бивши Совјетски Савез и друге земље била је и тадашња Краљевина Југославија.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »