Расколници заузели још један храм у Украјини

Свештеник Храма Свете Тројице канонске Украјинске православне цркве Московске патријаршије у селу Ростоки у Трнопољској области морао је да одржи богослужење на мразу, јер су Храм заузеле присталице „православне цркве Украјине“, наводи се на сајту Савеза православних новинара Украјине.

Како се наводи, инцидент се десио у ноћи 18. на 19. јануар. Група непознатих особа је заузела Храм кроз бочна врата, након чега нису пустили старешину Храма и вернике да уђу. Тог дана је било планирано освештење водице.

„У заузетом Храму нису чак укључили ни спољно светло. Литургија је одржана у тами под светлом телефона и батеријских лампи“, наводи се у извештају о догађају.

Како је саопштено раније, три свештеника такозване „православне цркве Украјине“ су заузела Храм Свете Тројице.

„Нова црква“ у Украјини проглашена је на „ујединитељском сабору“ у Кијеву у децембру прошле године, спајањем двеју неканонских црквених структура у Украјини. Канонска Украјинска православна црква Московске патријаршије одбила је да учествује на том скупу.

Руска православна црква је саопштила да је канонски значај „сабора“ у Кијеву ништаван и да је мало вероватно да ће друге помесне православне цркве признати „нову цркву“ и Епифанија Думенка за митрополита.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »