Она је осликала икону за руског председника: Важно је да ју је добио Путин, који је верујући човек

Изузетно ми је важно што је икону Светог Саве коју сам осликала добио Владимир Путин, који је верујући човек. Икона је молитвени предмет и руски председник добро разуме шта она значи.

Јелена Хинић Фото Раде Ковач

Овако, за «Новости», иконописац Јелена Хинић говори о части која јој је припала — да баш њено уметничко дело српски патријарх Иринеј поклони Владимиру Путину у знак захвалности за подршку Русије у завршетку градње Храма Светог Саве на Врачару.

Јелена ради као доцент на Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију и скоро тридесет година се бави сликањем икона, тако да не види ништа необично у томе што је баш она изабрана да уради икону за Путина.

— Често ме из кабинета Његове светости зову кад он жели да поклони икону неком званичнику. Тако су ме позвали и почетком децембра и затражили икону Светог Саве. Нису имали никакве захтеве око детаља, већ су ми дали слободу да сама изаберем како ће изгледати. Одлучила сам се за Светог Саву који у левој руци држи јеванђеље, а десном благосиља, какав је на фресци у Студеници у Краљевој цркви, јер је то типичан начин представљања архијереја.

Јелена прича да у почетку није знала коме ће икона бити дарована:

— Рекли су ми тек при крају мог рада. Међутим, нисам се много изненадила, јер сам претпостављала да је за Путина, пошто сам знала да долази у Србију.

Јелена Хинић урадила икону по узору на фреску Светог Саве у Студеници

Одмах пошто су је позвали, оставила је по страни све друге послове и почела да слика.

Икона је сликана ручно на липовој дасци и с позлатом на полименту са двадесетчетворокаратним златом.

Рађена је уобичајеном јајчаном темпером и пигментом, што је старинска, традиционална техника рада. Увек се трудим да сваку икону урадим најбоље што могу и да она буде на једном захтеваном уметничком нивоу — закључује Јелена Хинић.

СВЕТИ ЂОРЂЕ ЗА ПРИНЦА ЧАРЛСА

Јелена Хинић урадила је и икону Светог Ђорђа, коју је пре три године престолонаследник Александар Карађорђевић поклонио принцу Чарлсу, приликом његове посете Србији.

Нарочито је поносна на иконостасе и иконе које ради за цркве и манастире, а једна од познатијих је Светог краља Драгутина са житија у Ђурђевим Ступовима, величине два метра.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »