Hrabri iskoraci u novim kulturnim praksama

Saturday, January 19, 2019 – 23:45 to Monday, February 11, 2019 – 15:00

Fondacija “Jelena Šantić”, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (BTD), raspisala je konkurs “Hrabri iskoraci u novim kulturnim praksama” namenjen podsticanju društvenih promena u lokalnim zajednicama kroz inkluzivnu ulogu kulture i umetnosti.

Fondacija “Jelena Šantić” tim konkursom podržava projekte organizacija civilnog društva koji koriste kulturu i umetnost da pomognu integraciju osetljivih društvenih grupa, a posebno – dece, mladih, žena, migranata, starijih osoba, kako iz gradskih, tako i iz ruralnih sredina – u lokalne zajednice.

Maksimalni iznos pojedinačne donacije po projektu je do 3.000 dolara u dinarskoj protivvrednosti.

PRIORITETI KONKURSA

Fondacija “Jelena Šantić” traga za inicijativama koji idu dalje od tradicionalnih formi umetnosti, koji povezuju kulturu i umetnost sa njihovim ulogama u razvoju zajednica, u kontekstu društvenih promena, koristeći dva principa:

1. SOCIJALNO UKLJUČIVANJE – Projekat koji realizujete treba da bude dostupan korisnicima i ciljnim grupama kojima se obraćate. Neophodno je da u okviru aktivnosti postoje razvijeni mehanizmi uključivanja osoba iz osetljivih grupa u redovne društvene tokove, kao i da teme koje se bave osetljivim grupama budu dostupne svima.
2. NOVE TEHNOLOGIJE I RAZVOJ PUBLIKE– Inicijative treba da pokažu efikasnost i umeće korišćenja novih tehnologija, društvenih mreža, aplikacija i sličnih mehanizama, kao i da jasno definišu načine aktivnog uključivanja nove i negovaranja postojeće publike i/ili korisnika u planiranje i realizaciju aktivnosti.
 
IDEALNI KANDIDATI:

– bave se rešavanjem relevantnih problema i/ili potreba osetljivih grupa u svojoj zajednici
– imaju kapacitet i iskustvo u radu sa osetljivim grupama
– imaju projekat čiji je cilj usmeren na zadovoljavanje konkretnih potreba većeg broja korisnika/ca
– znaju da animiraju i planiraju da u projekat aktivno uključe osobe iz osetljivih grupa, kao i druge članove lokalne zajednice
– poštuju principe socijalnog uključivanja u planiraju i realizaciji projektnih ideja
– vešti su sa novim tehnologijama i savremenim načinima komunikacije
– imaju ideju kako da uključe inkluzivnu kulturu i umetnost odnosno prakse u razvoj lokalne zajednice
– veruju u potencijal umrežavanja, razvoja partnerstava i saradnje sa drugim organizacijama i lokalnim javnim institucijama
– znaju da sastave precizan, jasan i realan budžet u skladu sa svojim projektnim aktivnostima.

KAKO APLICIRATI:

 

Na konkurs mogu da se prijave registrovana udruženja građana i fondacije u Srbiji. Pojedinci, privredni subjekti, međunarodne, političke i verske organizacije, državne institucije i vladina tela ne odgovaraju uslovima ovog konkursa.

 

Aplikant može da podnese jedan predlog projekta.

Podržani projekti treba da budu realizovani u periodu od 1. marta do 15. juna 2019. godine.

Konkursom neće biti podržani projekti koji uključuju: jednokratne aktivnosti, nabavku opreme, rentiranje/kupovine prostora, ostvarivanje profita, stipendije, projekte koji su već realizovani, prikupljanje humanitarne pomoći i slično.

Rok za podnošenje projektnih ideja je 11. februar 2019. godine do 15h, putem onlajn aplikacije. Biće razmatrane samo kompletno popunjene onlajn aplikacije podnete u adekvatnom roku.

Prijave treba poslati blagovremeno kako bi se izbegli potencijalni tehnički problemi sa slanjem prijave zbog opterećenosti mreže poslednjih dana konkursa.

Fondacija “Jelena Šantić” predlaže kandidatima da prvo popune oflajn aplikaciju u Word programu: IZMENJENI offline_upitnik_HRABRI ISKORACI U NOVIM KULTURNIM PRAKSAMA

Kontakt za dodatna pitanja u vezi sa onlajn apliciranjem: office@fjs.org.rs ili https://www.facebook.com/fondacijajelenasantic

PROCEDURE:

1. Selekcija prijava i odabir do 10 finalista (18. februara 2019.) koji ulaze u uži izbor i kvalifikuju se za javnu prezentaciju predloga projekata
2. Javna prezentacija projektnih ideja finalista (u poslednjoj nedelji februara 2019. godine) nakon koje se formira finalna lista projekata koje će podržati Fondacija “Jelena Šantić”
3. Potpisivanje ugovora i realizacija odobrenih projekta (1. marta – 15. juna 2019. godine).
4. Podnošenje izveštaja najkasnije u roku od 7 dana od završetka projekta, odnosno do 22. juna 2019.

(SEEcult.org)


Source: Портал за културу Југоисточне Европе SEEcult.org (http://www.seecult.org)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »