Амерички Блумберг о Црној Гори: корупција, прање новца, ауторитаризам власти, владавине права скоро да уопште нема

Небојша Медојевић, опозициони посланик у Црној Гори, најновијој НАТО чланици, сведок је да тешке оптужбе могу значити затвор. Он је иза решетака провео готово две седмице прошлог месеца, јер је одбио да са тужилаштвом подели више детаља у вези оптужби о корупцији које је упутио на рачун црногорске владајуће елите.

За његово ослобађање, како тврди Медојевић, заслужна је међународна реакција, а не “владавина права, која је слаба овде”, пише амерички Блумберг.

У свом осврту, тај медиј пише да хапшење Медојевића долази у кључно време за бившу југословенску републику коју описује као “западњачки насип” у региону који још увек осећа утицај Русије – Црна Гора иако чланица НАТО, окружена је државама попут БиХ и Србије које су укључене у “натезању око утицаја”.

Иако одмакла најдаље на путу придруживања ЕУ, Црна Гора је суочена са великим препрекама пре планираног придруживања 2025. године.

Како пише Блумберг, по процени ЕУ, пред државом је пуно посла – мора се урадити више на пољу владавине права, заштите људских права и независности судства, али и борбе против криминалних група које се баве трговином дроге и прањем новца.

«Фридом хаус» је забележио пад демократских стандарда у Црној Гори у свом последњем извештају, а «Репортери без граница» у свом Индексу слободе медија, због притиска власти на медије и напада на новинаре, Црну Гору рангирају на 103. месту од 180 посматраних држава .

Блумберг подсећа и на политичку историју “лидера нације”, председника Мила Ђукановића који се “пробио кроз редове једнопартијског система”, био савезник Слободана Милошевића којег је “одбацио како би о себи створио прозападну слику” прије него је предводио званичан расјеп од Србије. Деценију касније, док је припремао улазак Црне Горе у НАТО, “оптужио је Русију планира да га убије у покушају државног удара на дан парламентарних избора”, а захваљујући политичком имунитету (био је или председник или премијер од 1991. године) “заобишао је неколико истрага”, укључујући и италијанску истрагу о шверцу цигарета из 2005. године.

“Хапшење Медојевића је индикација политичког система који карактерише примена личне моћи наспрам владавине права”, каже за Блумберг Тимоти Лес са Универзитета у Кембриџу.

«Не само што ће Ђукановићево таргетирање опозиције отежати пут ка ЕУ, већ ће и склизнуће у ауторитаризам многим скептицима проширења ЕУ дати добар основ за успоравање придруживања Црне Горе Европској унији», додаје Лес.

Црну Гору, подсећа Блумберг, не потреса само хапшење Медојевића – ту је и видео који приказује председника Атлас Групе, Душка Кнежевића, како даје 97.500 долара у кешу високоистакнутом члану Ђукановићевог ДПС-а који државом влада од пада комунизма.

Кнежевић је оптужио власти за покушај запљене његове имовине због погоршаних односа са Ђукановићем, након што је Централна банка увела принудну управу у две његове банке и одузела лиценцу ИБМ банки.

Кнежевић тврди и да је снимљена «трансакција», била један од многих, његових, доприноса владајућој партији, која оптужбе одбацује као покушај дискредитације државних институција и Црне Горе.

Опозициони посланик, Небојша Медојевић, како наводи Блумберг, са интересовањем прати Ђукановићев потез против “дугогодишњег финансијера” док чека коначну одлуку да ли ће и сам завшити иза решетака.

“Ово је можда и највећи раздор у црногорској олигрархији досад”, рекао је Медојевић за амерички медиј.

http://www.novosti.rs

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »