Ципрас се провукао кроз иглене уши: Тесним резултатом изгласано поверење влади грчког премијера

Након дводневне жестоке дебате у парламенту, премијеру Алекису Ципрасу је након гласања у поноћ изгласано поверење врло тесним резултатом са 151 гласом за и 148 против.

Алексис Ципрас ( фото : Лола Ђорђевић)

Пажња се сада пребацује на гласање о споразуму о имену Македоније, за који се очекује да ће се на дневном реду у парламенту наћи  почетком следеће седмице .

У говору посланицима пре гласања, Ципрас је рекао да је гласање о поверењу његовој влади глас за «стабилност».

«Ризиковао сам  и показао политичку храброст, јер оно што имамо пред собом захтева јасна решења», рекао је он.

Са своје стране, лидер Нове демократије Кирјакос Мицотакис поновио је свој позив на опште изборе и упозорио да је гласање о поверењу у влади попут «одобрења стања бродолома у земљи у последње четири године»Он је такође рекао да се тиме отвара пут  за признавање тзв. македонске етничке припадности и језика, како је наведено у Преспанском споразуму. »

Реплицирајући му, Ципрас се позвао на вербалну ноту коју је јуче издала Бивша Југословенска Република Македонија, у којој је дала додатне гаранције у погледу грчке забринутости око споразума о имену.

Ципрас је рекао да нота потврђује да се израз «националност» односи искључиво на националност и да не означава или предодређује етничку припадност народа БЈРМ. Штавише, она такође групише македонски језик у словенској групи језика.

Какав ће бити исход гласања о Преспанском споразуму између Грчке и Македоније,које се очекује у наредним данима, још увек је најасно.

Истовремено, плакати са фотографијама посланика који подржавају ратификацију Преспанског споразума и са поруком «Ти ћеш предати нашу Македонију» појавили су се у Солуну и у другим градовима на северу Грчке, а медији преносе да је полиција ухапсила четири особе.

ЛЕГИТИМИТЕТ

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Русија није против новог назива Македоније али се «питамо колико је процес легитиман и колико је заиста условљен тежњом да се постигне консензус између Грчке и Скопља, или је узрокован тежњом САД да све балканске земље што пре увуче у НАТО и зауставе било какав утицај Русије у овом региону».

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »