Šetnja za Olivera Ivanovića: Nas je ipak više

U zvuke pesme „Vostani Serbie“ protestna šetnja povodom godišnjice od ubistva lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića završena je nešto posle 20 časova večeras ispred Hrama svetog Save na čijem ulazu su građani ostavili sveće, jer im nije bilo dozvoljeno da uđu.

Kolona je krenula u 18 časova sa Studentskog trga, a predvodili su je predstavnici Lokalnog fronta koji su od 12. januara pešačili do Beograda.

Oni su nosili veliki transparent na kome je pisalo „Nas je ipak više“, a u potpisu „Počelo je“ i „Jedan od pet miliona“. Građani nisu nosili druge transparente, šetali su u tišini, na Trgu Slavija su upalili sveće i svetla na telefonima, a među njima bili su i lideri Saveza za Srbiju.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta glumac Branislav Trifunović rekao je da je to memorijalna šetnja u čast „čoveka koji je mislio svojom glavom i borio se za mir za mir i zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji“.

„Godinu dana kasnije ne zna se ko ga je likvidirao i ko je izgovorio ‘smaknite ga’, samo smo dobili informacije ko nije“, rekao je Trifunović i ocenio da je u pitanju političko ubistvo.

Učesnici protestne šetnje upalili su večeras na Trgu Slavija sveće i svetla na mobilnim telefonima, povodom godišnjice tog nerazjašnjenog ubistva.

Posebnu vrstu počasti odali su aktivisti „Lokalnog fronta“ koji su na protest došli iz Kraljeva, pešaka, prelazeći 167 kilometara puta koji su nazvali „Ibarski marš“.

Oni su se kretali Ibarskom magistralom četiri dana, praveći samo manje, neophodne pauze, da bi danas stigli pred Beograd, gde su ih sačekali i pozdravili brojni građani ali i aktivisti inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Aktivisti „Lokalnog fronta“ stigli su na protest praćeni aplauzima, naklonima, pozdravima „Bravo, Kraljevo“ pa i ponekom suzom starijih građana koji su se okupili da ih dočekaju. Iako je ranije navedeno da na ovom protestu neće biti skandiranja, građani nisu mogli da se suzdrže da ne pozdrave na ovaj način „Ibarski marš“ aktivista koji su dopešačili iz Kraljeva.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, juče je putem svog tviter naloga poručio da bi aktivisti Lokalnog fronta trebalo da stanu na čelo današnje protestne šetnje s obzirom na podvig koji su učinili pešačeći do Beograda.

Šetnju je organizovala grupa „Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama“ koja subotom organizuje porteste u Beogradu, a sa razglasa su građani pozvani da dođu na sledeći protest u subotu, 19. januara.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici, a javnost i dalje nije obaveštena da li je postignut napredak u istrazi tog slučaja.

Neistražena ubistva, napadi na političke neistomišljenike, novinare i ugrožavanje osnovnih sloboda, neki su od glavnih razloga zbog kojih se protesti u Beogradu održavaju već sedmu nedelju za redom.

Do sada je održano šest protesta subotom, počev od prvog pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ koji je organizovao Savez za Srbiju zbog napada i brutalnog prebijanja jednog od lidera SZS Borka Stefanovića. Okupljanja su se kasnije nastavila pod vođstvom građana i aktivista pod nazivom „Jedan od pet miliona“, a današnji protest je posebno izdvojen pod nazivom „Prvi od milion razloga – za Olivera“.

 

Tekst preuzet sa: Danas

Ova vest Šetnja za Olivera Ivanovića: Nas je ipak više je objavljena na Savez za Srbiju.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »