„Погледајмо у очи деци рата“: Отворена изложба о деци Донбаса

Изложба фотографија Ирине Лашкевич и Дена Левија „Деца Донбаса“ отворена је вечерас у Галерији Квака 22, у Београду.

Изложба „Деца Донбаса“(Фото: Лола Ђорђевић)

Поставку чине црно-беле фотографије, портрети седамдесеторо деце која су преживела бомбардовања у зонама Донбаса током три године.

Портрети деце која су прерано одрасла, деце која су музичке играчке заменили звуком граната, научивши да по звуку препознају колико близу ће граната пасти.

Многи од њихових другара нису преживели то што су се велики играли рата. Више од 200 њих је заувек склопило своје очи, а више од 500 је рањено, од којих су многи изгубили неки од екстремитета

Изложба „Деца Донбаса“(Фото: Лола Ђорђевић)

Ове фотографије нису само портрети деце, ови портрети су вапаји малишана, вапаји за миром.Молба да рат престане се може прочитати у сваком од ових погледа.

Зенице ока као чиоде буду у душу.

„Погледајмо у очи деци рата“, назив је пројекта којим су Ирина Лашкевич и Ден Леви боравећи месецима у зони ратних дејстава у Донбасу, покушавали да кроз фотографије деце прикажу све страхоте и бесмисленост рата.

Као да су знали да својим очима пишу историју, више од 130 малишана се врло озбиљно односило према захтевима двоје фотографа.

Изложба „Деца Донбаса“(Фото: Лола Ђорђевић)

Свако портрет је прича за себе, сваки поглед је болно сећање, свако од њих је на свој начин видео и доживео страхоте рата, али им је свима заједничко да рат нису желели, да им је наметнут,и да ће остати болно сећање попут ожиљка урезаног у њиховим малим главама.

«Пре или касније свет ће сазнати истину. За сада, погледајте у очи децу рата. У тим очима постоји све, осим мржње. Мржња је за слабиће. У тим очима су отужба, пресуда, питање, нада за мир. Децо Донбаса, нек вас Бог чува!» написала је Ирина Лашкевич.

Андреј Кочетов(Фото: Лола Ђорђевић)

Изложбу фотографија „Деца Донбаса“ Ирине Лашкевич и Дена Левија отворили су Андреј Кочетов, синдикални лидер из Луганска, пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара, који је недавно посетио Донбас, и дечији вокални ансамбл Благодар.

Изложба ће бити отворена до 30. јануара.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »