САД запретиле Приштини: Укидање такси или санкције

Савет за националну безбедност САД и Стејт департмент усвојили су документ у осам тачака у ком се од владе у Приштини захтева да одмах укине наметнуте стопостотне таксе на производе из Србије или ће, у супротном, САД Приштини увести санкције, пренела телевизија „Кљан Косова“.

Харадинај одговара да ће Приштина укинути таксе након што добије међународне гаранције да ће финални споразум са Београдом резултирати, како наводи, узајамним признањем.

„Тражимо да таксе одмах буду суспендоване“, наводи се у документу и напомиње да ће у супротном Приштина бити санкционисана ускраћивањем подршке Косовским безбедносним снагама, јавља „Кљан Косова“, преноси РТС.

Документ је, како се наводи, у писаном облику достављен влади у Приштини, али и другим надлежним институцијама.

Указује се да подршка САД за Косово није неограничена.

„У овом тренутку, Косово је страна која угрожава успех дијалога“, упозорава се у документу.

У документу се изражава „дубоко разочарање“ јер, како се наводи, Приштина није предузела ништа што би било позитивна рефлексија на писмо америчког председника Доналда Трампа упућено Хашиму Тачију.

Супротно томе, мере су проширене и на друге производе.

„Успех и постизање споразума се не повезују са улогом Федерике Могерини и ЕУ. Постизање споразума је стратешки интерес САД, дакле, за нас је неприхватљиво да се неодговорним потезима косовских лидера доводи у питање овај стратешки циљ“, истиче се у документу.

Упозорење послато на „више релевантних адреса“
У случају да споразум не буде постигнут због Косова, терет одговорности и последице ће сносити само Косово и појединци одговорни за тај неуспех, упозорава се даље у тексту.

„Кљан Косова“ наводи да им је потврђено да је ово упозорење приштинским властима послато на више релевантних адреса дипломатским путем.

Наводи се и да су мере Приштине донете без икаквих консултација са САД.

Вашингтон упозорава да Приштина својим „неодговорним понашањем озбиљно угрожава пријатељство са САД“.

„Ако тарифе не буду суспендоване одмах, САД ће суспендовати помоћ на пољу безбедности, дакле подршку КБС“, став је Савета за националну безбедност САД и Стејт департмента.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »