Немачко министарство: Писма амбасадора САД о „Северном току 2“ провокација

Министарство спољних послова Немачке оценило је писма амбасадора САД у Немачкој Ричарда Гренела немачким компанијама које учествују у пројекту „Северни ток 2“ као још једну провокацију, пише „Ханделсблат“, позивајући се на изворе.

Лист наводи да су се компаније које су примиле писма обратиле Министарству спољних послова због консултација, где им је саветовано да се уздрже од одговора.

Према информацијама часописа „Шпигл“ кабинет канцеларке Ангеле Меркел и Министарство спољних послова Немачке намеравају да размотре да ли треба реаговати „на Гренела и његове нове провокације“ и каква би требало да буде реакција.

Раније је у медијима објављено да је Гренел упутио писма појединим немачким компанијама и наговестио им да постоји могућност да им буду уведене америчке санкција због подршке изградњи гасовода „Северни ток 2“. Портпарол амбасадора је објаснио да то не треба схватати као претњу, већ као „јасан израз америчке политике“.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Нови цевовод требало би да буде изграђен поред „Северног тока“. Против реализације гасовода су Сједињене Америчке Државе које имају амбициозне планове за извоз свог гаса у Европу.

Меркелова је пак више пута истицала да Берлин посматра пројекат „Северни ток 2“ као комерцијалан, али истовремено његову реализацију повезује са очувањем транзита руског гаса преко Украјине. Руска страна такође је више пута изјављивала да је тај пројекат потпуно комерцијалан и конкурентан и указивала да он не значи прекид транзита руског гаса преко Украјине у ЕУ.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »