МУП Хрватске набавља псе, један мења до 30 полицајаца

Министарство унутрашњих послова (МУП) Хрватске набавља псе за потребе Управе за границу, а биће намењени откривању експлозива и дрога.

Један пас може да замени до 30 полицијаца на терену, а за обуку једног пса потребно је око 15.000 евра, преноси Индеx.хр.

Намена паса је уједно и заштитно-трагачка, за помоћ код граничне контроле, као на пример приликом проналаска скривених особа.

У обуку једног пса уложи се око 15.000 евра, у шта улази набавка пса, школовање пса и његовог водича, нега пса и плата инструктора у Центру.

Само школовање траје од шест до девет месеци, у зависности од намене пса (детекција дроге, експлозива, гранична контрола, заштитно-трагачка намена).

МУП узима псе старе од 12 до 36 месеци јер је то време када треба кренути у озбиљнију обуку, а критеријуми које пси морају да задовоље су високи.

Од свих пријављених паса тек их око 25 посто пролази иницијално тестирање, а на обуци их у просеку остаје само двадесетак.

Обука се темељи на позитивном награђивању — када је нешто добро, пас добије награду, а када није, казна је да нема награде те пас то врло брзо повеже, преноси Танјуг позивајући се на писање портала Индеx.хр .

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »