Ивица Дачић: Главни приоритети Косово и Метохија и приступање ЕУ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да ће и у овој години приоритет Србије остати очување интереса Србије у вези са Косовом и Метохијом и да се неће одустати од посвећености дијалогу и опредељености за компромис.

Дачић је на пријему за дипломате и директоре и главне и одговорне уреднике медија у Србији, у Министарству спољних послова, казао да Србија остаје приврежена начелима међународног права.

Он је захвалио свим државама које нису признале независност Косова, али и онима које су уважиле аргументе Србије и донеле одлуку о повлачењу.

Захвалио је и државама које су подржале позицију Србије и гласале против пријема Косова у Интерпол.

„Овом приликом их је било више него 2015. године. Тада су 92 државе гласале за пријем, овог пута је тај број био 76, што показује да је подршка Косову много мања него што се настоји представити“, рекао је шеф дипломатије.

Дачић каже да је то још једна потврда да су се међународне околности промениле и да једнострани потези Приштине више не могу да прођу.

Поводом појединих примедби да настојање Србије да земље повуку признање Косова угрожава дијалог, Дачић је подсетио да је Бриселски дијалог започет 2012. године и да је од тада 26 земаља признало Косово.

„Па како тада није био угрожен дијалог“, пита Дачић.

С друге стране, Србији се, каже, замера што је радила на спречавању пријема Косова у Интерпол, а да су, додаје, те исте земље активно радиле на пријему Косова, чак уз слање нота другим земљама да подрже Косово.

„Ми јесмо за договор са Приштином, али на сваки њихов једнострани акт који није договорен, реаговаћемо снажно на заштити наших интереса“, рекао је Дачић.

Он је истакао да  приступање Србије ЕУ остаје и даље кључни спољнополитички приоритет и да је циљ Србије да обезбеди даљу подршку на том путу.

„Број отворених поглавља не одражава реалан напредак у реформским процесима. Веома смо заинтресовани да се наши унутрашњи напори валоризују и кроз преговарачки процес са ЕУ, што ће, надам се, бити случај у 2019. Очекујемо да избори за Европски парламент неће утицати на динамику преговарачког процеса и да ће реформски процеси бити препознати кроз отварање све већег броја поглавља“, рекао је Дачић.

Он је изразио очекивање да ће ЕУ наставити да игра конструктивну улогу као посредник у дијалогу између Београда и Приштине.

Шеф дипломатије је казао да је задовољан резултатима које је Србија остварила на спољнополитичком плану у прошлој години, упркос бројним изазовима и нимало једноставним приликама које владају у свету.

Истакао је да је прошлу годину обележила изузетно динамична дипломатска активност, те да је остварен велики број сусрета на највишем нивоу, а планови, по његовим речима, наговештавају да ће се у истом, ако не и у интензивнијем ритму наставити и у овој години.

Истовремено је Србија била домаћин великом броју највиших званичника других земаља, рекао је Дачић и указао на значајну посету председника Руске федерације.

„Предстојећу посету председника Русије Владимира Путина Србији доживљавамо као прилику за даље јачање сарадње и снажну потврду пријатељских односа две земље. О томе сведочи и орден Александра Невског који је председник Путин доделио председнику Србије Александру Вучићу“, рекао је Дачић.

Владимир Путин био је у посети и земљама чланицама ЕУ, зашто би било чудно уколико дође у Србију, прокоментарисао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић питање новинара како ће из ЕУ гледати на тај долазак.

„Ја бих волео када би председник САД, премијер Велике Британије и председник Француске чешће долазили у Србију. Поседњи амерички председник који је био у посети Југославији је Џими Картер, а последњи британски премијер Маргарет Тачер“, рекао је Дачић новинарима.

На питање да ли би и њима био уприличен „спектакуларан дочек“, Дачић је одговорио да можда не би био тако спектакуларан када је реч о броју људи који би дошли.

Он је истакао да је обележен и важан јубилеј са САД – 100 година од подизања српске заставе у Белој кући, у знак почасти жртвама које је Србија поднела у Првом светском рату.

У области безбедносне политике и даље се руководимо политиком војне неутралности, рекао је Дачић, али је навео и да односи са НАТО-ом кроз програм Партнерство за мир за Србију представља важну област спољне и безбедносне политике.

„Изузетно ценимо гаранције НАТО-а да снаге безбедности косовских Албанаца наоружане дугим цевима, како год се те снаге зову или се буду звале, немају приступ северу КиМ без сагланости КФОР-а и представника локалних српских заједница“, истакао је шеф дипломатије.

Дачић је рекао да је прошле године велика пажња била посвећена и јачању односа са државама у региону.

Одговарајући на питање новинара у вези са саслушањем бивших припадника ОВК у Хагу, Дачић је рекао да Србија очекује да неко ко је починио злочине одговара.

„Ја сам рекао одавно да се то припрема. Мислим да се доста касни са тиме, али у сваком случају не треба да се мешамо. Очекујемо да неко ко је починио злочине одговара. Да би се до тога дошло, морају да се заштите сведоци, јер је раније било случајева да на крају нисмо имали живе сведоке, тако да ово је само почетак. Очекујемо оптужнице“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије изјавио је да Србија није добила званичан извештај либијских органа у вези са погибијом двоје службеника амбасаде Србије у тој земљи.

На питање када ће Министарство спољних послова доставити извештај радне групе о том догађају, Дачић је рекао да мисли да ништа није спорно и да ће извештај доставити.

„Тај део који није за јавност јесте део истраге. Све остало у извештају, мислим да није спорно, погледаћу да видим шта је, пошто ми не водимо истрагу, а с друге стране, још нисмо добили, нити мислим да ћемо икада од Либије добити званичан извештај државних органа“, рекао је Дачић новинарима.

Како каже, пошто нема информација са либијске стране, вероватно је то разлог зашто се толико чекало до сада.

Извор: РТС

 

The post Ивица Дачић: Главни приоритети Косово и Метохија и приступање ЕУ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »