Ибро Ибрахимовић, члан ГО СПС за Данас: Дачић демонстрира државничко понашање

Политика је прекрила наше животе, а до демократије се не долази тако што остајемо кући. Удружени са људима којима делимо исте идеје и систем вредности, можемо својим ангажманом да унапређујемо друштво у којем живимо и радимо. Као неко ко је и сам припадник једног малог, поносног народа са Шаре, са српског Косова, у Републици Србији, желим да развијем те различитости, та сећања, да обогаћујем Србију свим тим фолклором који је чини са разним другим националним заједницама, са српским народом, чији сам ја такође део, да развијам мозаик тог народа, сложеност каква постоји у Европи. Уверен сам да има простора да се још више граде мостови међу народима и срединама, да се очувају различити идентитети. Разни народи, нације, националне мањине и конфесионалне заједнице чине богатство Србије – истиче у разговору за Данас Ибро Ибрахимовић, нови члан Главног одбора Социјалистичке партије Србије.

Како указује Данасов саговорник, иначе Горанац, демократичност једног друштва огледа се, између осталог, и односом према мањинама.

-Тај процес се унапређује поштујући права на различитост, заштитом права свих грађана и свих култура, етничких група, националних мањина, поштујући њихове идентитете, обичаје, језик, културу и традицију. Претпоставка за то је и да се Србија поштује као своја кућа у којој се осећамо удобно и сигурно, сажимањем и прожимањем тих различитости у суживоту у складу са најбољим европским вредностима и традицијама. То значи да поштујемо већински народ, да већински народ поштује националне мањине, да се развија сложеност културе и да се кроз законске норме, кроз разне програме и пројекте, кроз културне садржаје, школске и телевизијске програме развијају културе и обичаји који представљају ову разноликост. Као Горанац, најбоље осећам да нисам странац у својој земљи, јер се као неко ко је рођен овде не осећам тако“.

Упитан зашто је изабрао СПС, наш саговорник одговара да су „наши животи саздани из избора које чинимо, од нашег окружења, од наших система вредности и пријатеља с којима делимо исте или сличне вредности и идеје, а СПС је део мог породичног васпитања“.

– СПС је породични избор, и моји родитељи су чланови СПС-а од оснивања. Корени мојих идеја водиља досежу до речи исписаних на тробојници француске буржоаске револуције – слобода, братство и једнакост. Животно опредељење ми је слобода. У души сам левичар, дакле баштиним идеје социјалне правде, једнакости и солидарности. А идеја братства је везана за део традиције и грађења блиских односа са људима са којима делим слична уверења. У свету који се дехуманизује, када имамо вероватно незабележен социјални јаз између малог броја богатих и све већег броја сиромашних, и у околностима када су запуштени и запостављени идеали социјалне правде и солидарности, мало је истински левичарских партија као што је СПС – наводи Ибрахимовић, додајући да је СПС утемељена на најбољим традицијама идеја социјалне правде и солидарности, и да због тога нуди најбољи оквир за остваривање таквих тежњи.

Према његовим речима, СПС је одувек био сензитиван према мањинама, не само што је имао у својим редовима представнике различитих мањина, већ то је и у свом програму и деловању држао и још држи до тих вредности и принципа.

-На пример, некада су Горанци Ибро Вајт и Зејнел Зејнели били народни и савезни посланици СПС-а, али и сама чињеница да сам изабран у Главни одбор најбоље говори колико СПС води рачуна о различитостима и колико сви имају једнаке шансе. Демократија претпоставља да се демократичност већине мери односом према мањинама и у политичком и у сваком другом смислу. СПС има капацитет да пронађе везу свих добронамерних националних заједница, добронамерног света и повезује различите конфесије, различите политике у једну политику јер је политике СПС увек била на тим принципима. Својим деловањем у спољној политици, а мањине су мост који спаја суседе, наш председник Ивица Дачић демонстрирао је, не само поштовање ових вредности, већ и државничко понашање – указује Ибрахимовић.

Као Горанац, желим да се Гора развија, да се људи у Београду упознају са нашим обичајима, традицијом, културом. Верујем да можемо сви заједно, Хрвати, Русини, Мађари, Албанци, Бошњаци, Румуни, Власи и Бугари да развијемо нашу културу, ка једном европском моделу који интегрише све те различитости. Хајде сви да будемо оно што јесмо, да будемо патриоте и да ову земљу осетимо, поштујемо и развијамо као нашу матицу са циљем њене изградње засноване на овим принципима, а ми то у СПС-у најбоље знамо. Хајде као грађани и држављани Србије да чувамо нашу различитост, да се поносимо њоме, јер са тим богатством различитости и Србија је и богатија и јача.

Извор: Данас

фото: лична архива

The post Ибро Ибрахимовић, члан ГО СПС за Данас: Дачић демонстрира државничко понашање appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »