Хитна инспекција у болници «Атлас» после смрти дечака

Петнаестогодишњак из Ниша Андрија С. преминуо је у суботу у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој због компликација које су наступиле после операције у приватној београдској болници «Атлас».

Дечак је због погоршања стања санитетским возилом превезен из приватне болнице у Тиршову, а лекари су се за његов живот борили пола сата.

Министарство здравља наложило је одмах хитну инспекцију, како државне, тако и приватне клинике у којој је мали Андрија лечен. Увиђај води криминалистичка полиција.

Малолетни Андрија је у београдску болницу «Атлас» примљен 6. јануара ради операције кичменог стуба, а оперисан је два дана касније.

По налогу заменика Вишег јавног тужилаштва, тело дечака превезено је у Институт за судску медицину да би се утврдио тачан узрок смрти. Иако ће обдукција бити урађена већ данас, званични извештај патолога очекује се за месец-два, због многобројних токсиколошких и хистопатолошких анализа.

У општој болници «Атлас» кажу да је млади пацијент у њихову установу примљен ради операције урођеног деформитета кичме који је узроковао поремећај у раду срца, плућа и органа за варење.

Пацијент је претходно у више наврата оперисан, не само због исправљања кичме, већ и због атрезије ануса и недостатка једног плућног крила — наводи се у саопштењу опште болнице «Атлас».  Стање детета је процењено као критично, јер би даље кривљење кичме неминовно довело до смртног исхода. Родитељи су у потпуности били свесни тежине болести, као и чињенице да му само нова операција може сачувати живот.

Клиника у Тиршовој  се још увек није огласила.

Јавност се с правом пита зашто је дечак оперисан у приватној а не у државној болници.

Због деликатности хируршког захвата, припреме за операцију су трајале претходне две године — кажу у болници «Атлас». Консултовани су спинални хирурзи из Шпаније, Швајцарске и Немачке. Закључено је да техничке услове за овакву операцију у Србији тренутно има само наша установа. У општу болницу «Атлас» позван је спинални хирург из Немачке, уско специјализован за комплексне дечје деформитете.

Операција малог Андрије трајала је 12 сати. Како наводе у болници «Атлас», њоме су постигнути сви планирани корективни захвати. Погоршање је наступило због лошег општег стања, исцрпљености срца, плућа и бубрега.

Андрија је у време операције имао свега 26 килограма.

НЕМА ГАРАНЦИЈЕ

У случају смрти пацијента у нашој јавности се одомаћило мишљење да је реч о кривици, нестручности и неодговорности лекара. Међутим, како напомиње један угледни неурохирург, медицина није егзактна наука, као што се то може рећи за, рецимо, електротехнику.

У медицини су компликације, па и изненадна смрт, могуће и код потпуно здравих пацијената, наручито после операције.

Мали Нишлија Андрија Станишић (14) преминуо је у суботу након операције уређног деформитета кичменог стуба у приват.ној клиници «Атлас».

Мој Андрија је оперисан 8. јануара. Доктор је успео да му исправи кичму, деформитет је нестао. Чинило се као да је његовим мукама дошао крај. Сликала сам га ипоказала му слику, а он је одушевљено рекао: “Мама, па да ли је могуће да сам ово ја?”. Онда је све почело да се компликује, органи нису прихватили промену у телу, једно по једно почело је да отказује.

Ово је за “Новости” испричала Мирјана Станишић, мајка малог Андрије Станишића (15) из Ниша, који је у суботу, након операције уређног деформитета кичменог стуба у приватној клиници «Атлас», преминуо.

Он је на Универзитетској дечијој клиници у Београду довезен у суботу из приватне Опште болнице «Атлас» око 10.20 ради указивања лекарске помоћи. Преминуо је у 10.55 часова.

Грлећи његову слику, Мирјана кроз сузе прича да је Андрији највећа жеља била да се што пре врати у школу.

Рекао ми је: “Мама, па ја ћу већ за два месеца моћи да се вратим у школу и то здрав” — прича она, док јој се сузе сливају низ образе, грлећи слику свог малишана. — Волео је историју и географију, а одличан је био у шаху. Недавно је освојио друго место на такмичењу у шаху, волео је да возо бицикл, обожавао је да проводи време са својим млађим сестрицама. 

Све је у први мах после операције било добро. Оперисао га је намчки лекар, стручњак. Сви са клинике су дали више него свој максимум и током операције која је трајала 12 сати и после тога. Када су га оперисали, лекар ми је рекао да дођем да га сликам, јер је напокон потпуно исправљен. Прве прогнозе биле су охрабрујуће, али органи нису прихватили промене које су настале након тога. Дуго је све било нагњечено. Почело је да отказује једно по једно. Изгубио је доста крви, није могао да мокри. Имао је излив воде у стомаку. Реанимиран је три пута, али на жалост, није му било спаса – испричала је са тешком муком она.

http://www.novosti.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »