Дачић: Главни приоритети КиМ и приступање ЕУ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да ће и у овој години приоритет Србије остати очување интереса Србије у вези са КиМ и да се неће одустати од посвећености дијалогу и опредељености за компромис.

Дачић је на пријему за дипломате и директоре и главне и одговорне уреднике медија у Србији, у Министарству спољних послова, казао да Србија остаје привржена начелима међународног права.

Он је захвалио свим државама које нису признале независност Косова, али и онима које су уважиле аргументе Србије и донеле одлуку о повлачењу.

Захвалио је и државама које су подржале позицију Србије и гласале против пријема Косова у Интерпол.

„Овом приликом их је било више него 2015. године. Тада су 92 државе гласале за пријем, овог пута је тај број био 76, што показује да је подршка Косову много мања него што се настоји представити“, рекао је шеф дипломатије.

Дачић каже да је то још једна потврда да су се међународне околности промениле и да једнострани потези Приштине више не могу да прођу.

Поводом појединих примедби да настојање Србије да земље повуку признање Косова угрожава дијалог, Дачић је подсетио да је Бриселски дијалог започет 2012. године и да је од тада 26 земаља признало Косово.

“Па како тада није био угрожен дијалог”, пита Дачић.

С друге стране, Србији се, каже, замера што је радила на спречавању пријема Косова у Интерпол, а да су, додаје, те исте земље активно радиле на пријему Косова, чак уз слање нота другим земљама да подрже Косово.

“Ми јесмо за договор са Приштином, али на сваки њихов једнострани акт који није договорен, реаговаћемо снажно на заштити наших интереса”, рекао је Дачић.

Он је истакао да је приступање Србије ЕУ остаје и даље кључни спољнополитички приоритет и да је циљ Србије да обезбеди даљу подршку на том путу.

“Број отворених поглавља не одражава реалан напредак у реформским процесима. Веома смо заинтресовани да се наши унутрашњи напори валоризују и кроз преговарачки процес са ЕУ, што ће, надам се, бити случај у 2019. Очекујемо да избори за Европски парламент неће утицати на динамику преговарачког процеса и да ће реформски процеси бити препознати кроз отварање све већег броја поглавља”, рекао је Дачић.

Он је изразио очекивање да ће ЕУ наставити да игра конструктивну улогу као посредник у дијалогу између Београда и Приштине.

Шеф дипломатије је казао да је задовољан резултатима које је Србија остварила на спољнополитичком плану у прошлој години, упркос бројним изазовима и нимало једноставним приликама које владају у свету.

Истакао је да је прошлу годину обележила изузетно динамична дипломатска активност, те да је остварен велики број сусрета на највишем нивоу, а планови, по његовим речима, наговештавају да ће се у истом, ако не и у интензивнијем ритму наставити и у овој години.

Истовремено је Србија била домаћин великом броју највиших званичника других земаља, рекао је Дачић и указао на значајну посету председника Руске федерације.

“Предстојећу посету председника Русије Владимира Путина Србији доживљавамо као прилику за даље јачање сарадње и снажну потврду пријатељских односа две земље. О томе сведочи и орден Александра Невског који је председник Путин доделио председнику Србије Александру Вучићу”, рекао је Дачић.

Он је истакао да је обележен и важан јубилеј са САД – 100 година од подизања српске заставе у Белој кући, у знак почасти жртвама које је Србија поднела у Првом светском рату.

У области безбедносне политике и даље се руководимо политиком војне неутралности, рекао је Дачић, али је навео и да односи са НАТО кроз програм Партнерство за мир за Србију представља важну област спољне и безбедносне политике.

„Изузетно ценимо гаранције НАТО да снаге безбедности косовских Албанаца наоружане дугим цевима, како год се те снаге зову или се буду звале, немају приступ северу КиМ без сагласности КФОР-а и представника локалних српских заједница“, истакао је шеф дипломатије.

Дачић је рекао да је прошле године велика пажња била посвећена и јачању односа са државама у региону.

Министар је, два пута, током излагања морао да прекида говор због лошег тона, а први пут се то догодило када је говорио о приступању Србије у ЕУ, па се, када је други пут прекинут, нашалио.

„Ко то врши саботажу, и то малочас кад сам говорио о ЕУ…“, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

фото: Спутњик

The post Дачић: Главни приоритети КиМ и приступање ЕУ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »