Бај-бај пуних џепова: Британским посланицима следује на десетине до ститоне хиљада евра «отпремнине»

Британским члановима Европског парламента, који ће због Брегзита ускоро напустити ову институцију ЕУ, следују «прелазне» исплате у висини од више десетина или чак стотина хиљада евра, наводи «Политико».

Наиме, британски посланици, који до 29. марта морају да иступе из ЕП, могу да траже својеврсну «отпремнину» од 8.611.31 евро месечно у наредне две године, а у зависности од дужине посланичког мандата, наводи бриселски сајт, позивајући се на документ од 22 стране под називом «Крај мандата британских чланова» у који је имао увид.

Поменуте исплате износиће укупно неколико милиона евра, што ће по џепу осетити европски порески обвезници, констатује «Политико».

Документ, који се односи на «права, особље и логистику у оквиру Брегзита», достављен је британским посланицима у ЕП уочи Божића, а садржи практичне информације за одлазеће посланике који морају да напусте своје канцеларије у оба седишта ЕП, у Стразбуру и Бриселу, до 29. марта.

Они такође не смеју заборавити да, између осталог, врате своје гласачке картице, лаптопове и таблете, специјалне белгијске идентификационе картице…

После 29. марта када Британија званично треба да иступи из ЕУ бивши посланици и даље ће имати приступ својим парламентарним налозима за електронску пошту и могу да траже копије електронских докумената у наредна три месеца, али ако дођу на професионалну лобирајућу позицију «требало би да о томе обавесте Парламент», стоји у документу.

Иначе, финансијски пакет који се нуди британским посланицима ЕУ не разликује се од пакета какве ужива и било који други посланик ЕУ који напушта парламент, напомиње «Политико».

Чланови ЕП, наиме, имају право на месец дана прелазне исплате у износу у којем су добијали плату и то за сваку годину коју су провели у Европском парламенту.

Тако ће заговорници Брегзита Најџел Фараж и Данијел Ханан, којима су мандати почели 1999, имати право на више од 172.000 евра «отпремнине» уколико не оду на неку другу јавну или парламентарну функцију 20 месеци након Брегзита.

Фараж је већ међу 10 најбоље плаћених посланика ЕП, с обзиром на то да је пријавио спољне приходе од посебних уговора вредне 590.048 до 790.000 евра од почетка рада ЕП у садашњем сазиву.

Осим ових прелазних исплата, британски посланици у ЕП моћи ће да траже накнаду медицинских трошкова и друге повластице, а према наведеном документу, могу да добију половину «генералних исплата за расходе» (ГЕА) током три месеца након Брегзита.

ГЕА је спорна исплата од 4,416 евра месечно коју уживају посланици ЕП за покривање канцеларијских и других издатака, при чему нису дужни да пруже било какав доказ о томе како је тај новац потрошен — што доводи до оптужби да неки посланици користе ова средства за лични фонд.

У документу се напомиње да ће одлазећи британски посланици имати плаћено своје «последње путовање кући», а имаће право и на шест повратних путовања авионом, возом или бродом у «земљу чланицу по избору» до 29. марта, преноси Танјуг.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »