Звиздић: Хрватска и Србија да реше питање границе с БиХ

Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић упутио је иницијативу Хрватској да ратификује, а Србији да потпише Уговор о граници са БиХ, преноси «Кликс».

Денис Звиздић је у опширном образложењу тог позива прво указао на «укупну атмосферу на простору Западног Балкана.

Према његовим речима, та атмосфера је у последње време обележена «провокацијама, јавним вербализовањем опасних сецесионистичких намера, фалсификовањем историје, негирањем геноцида у Сребреници и глорификовањем ратних злочина(ца), злослутним идејама о цртању нових граница на бази етничких принципа, тенденциозним и злонамерним повезивањем БиХ са односом између Србије и Косова, неприхватљивим царинским наметима и баријерама супротно одредбама важећих споразума, узурпацијом имовине, кршењем међународних конвенција и неприхватањем пресуда међународних судова, мешањем у унутрашње ствари и сличним недобросуседским активностима и порукама».

«Сматрам да је време, и то управо сада, да се промене тренутне парадигме понашања које воде у слепу улицу, јер оно што је највише потребно Западном Балкану нису нове хегемонистичке политике и поделе, него позитиван политички дијалог, мир, међусобна сарадња и напредак», поручио је Звиздић.

Изнео је тврдњу да је «потпуно јасно, и безброј пута практично и институционално доказано, да БиХ у потпуности поштује суверенитет и територијални интегритет својих суседа, а веродостојност оваквог става је показана кроз потписивање споразума о граници са Црном Гором и кроз конкретне предлоге и искрену намеру да се исти правни акт ратификује, односно испреговара и потпише и са другим суседима».

«Познато је да је Уговор о државној граници између БиХ и Републике Хрватске потписан 1999. године и да се исти, иако није ратификован, примењује, док са Републиком Србијом такав уговор, још увек, није испреговаран. Зато поново позивам Хрватску да ратификује потписани уговор о граници са БиХ, а Србију да са Босном и Херцеговином, а у циљу јачања међусобне сарадње, мира и стабилности, у најкраћем року потпише међудржавни Уговор о граници», казао је Звиздић.

Наводи да је «Босна и Херцеговина, као вишевековна историјска чињеница, са својом неуништивом културолошком испреплетеношћу, 22. маја 1992. године постала чланица Уједињених нација, чиме је призната као суверена држава у постојећим границама» и да је «иста ствар и са суседима БиХ».

«Због тога би међусобним потврђивањем међународно признатих граница престале спекулације о територијалним претензијама, отцепљењима, поделама, етничким разменама територија и скривеним, али нажалост, још увек живим намерама стварања ‘великих’ држава», поручио је Звиздић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »