Вучић: Држава је одлучна да победи најтеже облике криминала и корупције

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас увођење драконских казни за починиоце кривичних дела, укључујући и доживотну казну затвора.

Вучић је, најављујући системске и свеобухватне мере против најтежих кривичних дела, након седнице Савета за националну безбедност, рекао да је држава одлучна да победи најтеже облике криминала и корупције.

Најавио је и измену казнене политике, посебно за кривична дела насилничког понашања и силовања, педофилију, убиства деце и трговину оружјем и наркотицима.

„Борба ће да траје годинама, биће тешка, али ћемо да прегазимо криминалце“, рекао је председник.

Јучерашња акција МУП и Тужилаштва показала је намеру државе не само да се суочи са најопаснијим видовима криминала у Србији, већ и да тај криминал и најтеже облике корупције победи, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

„Колико год била успешна и добра јучерашња акција то је једна акција и можемо да је понављамо сваке недеље. Уколико другачије, свеобухватније не приђемо решавању тих ужасних проблема ми то нећемо бити у стању да решимо“, рекао је Вучић и најавио системске мере против криминала и корупције, пре свега другачију казнену политику.

Вучић је после седнице Савета за националну безбедност честитао државним органима , посебно полицији, нарочито на чињеници да су се после много времена неки од главних шефова нарко – бизниса у региону, а не само у Србији, нашли на Интерполовим потерницама, а неки и иза решетака.

Рекао је да је данашња седница имала две тачке, једна је била посвећена Косову, а друга борби против криминала и копрупције и системским мерама које ће држава предузети.

 

Нове мере у року од месец дана, оштрија казнена политика

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да у пракси имамо веома благу казнену политику и поручио да ће нове мере, које ће бити донете у року од месец дана, променити све и увести нове институте.

Вучић је после седнице Савета за националну безбедност рекао да ће подаци које ће изнети шокирати јавност, пошто наше максималне казне готово никада нису изрицане за кривична дела и да су углавном биле минималне или доношене углавном уз ублажавање минималних казни.

Рекао је да је, на пример, за силовање за које је прописана казна од три до 12 година судови су у највећем проценту изрицали казну до три године у чак 35,9 одсто.

Следе казне од три до пет година – 33,33 одсто, што је укупно 70 одсто казни за кривично дело силовања до пет година.

„Па што смо онда ту одређивали казне максималне до 12 година или код нас увек постоје олакшавајуће околности или минимализовање казни?“, навео је Вучић.

Када је реч о недозвољној производњи и ношењу оружја или експолизивних материја, то је кривично дело за које је у 55,05 одсто свих изрицана условна осуда.

„Што значи декриминализацију тог дела, исплати им се то да раде, то је лоша порука коју држава шаље друштву“.

 

Доживотна робија за убице деце, оштрије казне за силовање

Председник Александар Вучић најавио је данас увођење оштрије казнене политике за сва кривична дела која обухватају насилничко понашање, до насиља у породици до убистава и најавио увођење доживотног затвора за вишеструке убице, убице деце и друга најтежа кривична дела.

„Уводимо институт доживотне казне затвора, доживотне робије за оне који су починили најтежа кривична дела – за вишеструке убице, убице деце и друга најтежа кривична дела“, рекао је Вучић и додао да је тиме прихваћен предлог дела јавности и Игора Јурића.

Како је рекао, за силовање убудуће казне неће бити од 3 до 12 година, већ од пет до 15 година, али без могућности ублажавања казне.

„Нико неће моћи да добије мање од 5 година“, подвукао је Вучић.

Вучић је истакао и да ће бити драстично увећане казне за насиље у породици.

Мининална казна са 6 месеци биће увећана на годину дана затвора за насиље у породици.

„А, за све ћемо ићи за макар од 35 до 50 одсто увећања максималних казни“, рекао је Вучић.

 

Неће Србија бити Мека и Медина за криминал

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће грађани имати увид у предлоге мера за двадесетак дана, а да ће се потом ићи у Народну скупштину.

„Видећемо да ли ћемо ићи као већина посланика или као влада, ја бих волео као влада. Ми идемо са оваквим мерама и следи тешка борба, јер сада ће криминалци да се уједине против нас, али држава ће да их победи, држава је јача“, поручио је Вучић.

Како каже Србија се угледала на европско законодавство.

Поручује да Србија више неће бити Мека и медина за криминал и да ће казне бити строже него у Аустрији и Немачкој, драконске.

„Лепо су смислили да ми на Балкану имамо меку казнену политику, а код њих да буде жестока, па ми да будемо Мека и Медина за криминал, а код њих да га нема. Сад ми исто као Немачка и Аустрија уводимо институт доживотне робије и драконске казне. Па, идите тамо, али у Србију нећете“, поручио је Вучић.

 

Не могу да губим време на оне који су предали Косово

Не могу да губим време на оне који су предали Косово у руке Албанцима, рекао је данас председник Александар Вучић, поводом отвореног писма које су му упутили организатори протеста.

„Прочитао сам придике које ми држе Јеремић, Ђилас и Обрадовић“, рекао је Вучић на прес конференцији и додао:

„Насмејао сам се, толико је глупо. Они који су предали Косово у руке Албанцима, који су поставили границе на Јарињу и Брњаку, који су донели пресуду у корист Албанаца, који су изместили преговоре из УН у ЕУ, који су довели до формалне независности Косова, они да неком држе предавање о Косову, на то не умем да одговорим. Погледао сам и рекао себи “хајде, иди ради свој посао, спремај мере против корупције““, казао је Вучић.

На позивање Бошка Обрадовића на Џорџа Вашингтона осврнуо се речима:

„Он је чуо за Љотића и никог више“.

Рекао је и да се нада да ће доћи до померања по питању укидања приштинских такси на робу из Србије.

Поводом изјаве шефа косовске опозиционе ЛДК Исе Мустафе да није добро што Приштина није послушала савете из Трамповог писма, оценио је да је добро што је ЛДК изашао са својим ставом.

„Чекамо да видимо хоће ли Албанци донети одлуку и мислим да је данас лакше да то учине, када је ЛДК изашла са таквом изјавом, пошто је то тренутно према свим истраживањима најснажнија политичка странка међу Албанцима“, рекао је Вучић.

Нада се, каже, да ће Приштина донети одговарајућу одлуку.

 

Немачка има доживотну робију, што ми да немамо

Председник Александар Вучић изјавио је данас да очекује подршку ЕУ по питању увођења оштрије казнене политике за најтежа кривична дела у Србији.

„Немачка има доживотну робију. Што ми да немамо?“, рекао је Вучић одговарајући на питања какву реакцију очекује од ЕУ, с обзиром на најављене мере, али и од криминалаца „и да ли ће га можда рушити на улици, јер је реч о драконским казнама“.

Вучић је приметио да само земље на Балкану, Србија, Хрватска, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија немају казну доживотног затвора, док европске земље имају.

„Сад хоћемо и ми да имамо и ми хоћемо строже казне. Јуримо европске стандарде и увећаваћемо казне, јер желимо да им не пада на памет да се овде убијају“, рекао је председник.

Вучић је истакао и да је полиција у последњој акцији нашла људе који су посведочили о извршењу најтежих кривичних дела и да сада постоје сва полицијска и оперативна сазнања за највећи део убистава на београдском асфалту, од Деспотовића до Станковића и других.

„Е, сад је паника… Ми данас знамо ко је, а сад је друго питање како ће то ићи са тужилаштвом и судовима“, рекао је Вучић.

„А, шта ће они (криминалци) да раде… Што год да раде, не може та борба да буде лака, али згазићемо их, правно, како и приличи правној држави“, рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »