САД не признају Мадура за председника Венецуеле

Вашингтон не признаје власт председника Николаса Мадура у Венецуели и користиће све мере притиска на руководство ове земље, рекао је Џон Болтон, саветник америчког председника за националну безбедност.

© РИА Новости / Сергей Гунеев

«Сједињене Државе не признају илегалне тврдње венецуеланског диктатора Николаса Мадура , да је освојио  власт. Његови» избори «у мају 2018. године сматрани су неслободним, непоштеним и непоузданим широм света», рекао је Болтон у писменој изјави, пишу РИА Новости.

«Ми верујемо да је илегални режим Мадура директно одговоран за безбедност свих  грађана Венецуеле, који гласно захтевају право да слободно бирају своје лидере. Наставићемо да користимо сву економску и дипломатску моћ Сједињених Држава да обновимо демократију у Венецуели», додао је Болтон.

Мадуро је раније преузео дужност за други мандат усред економске и политичке кризе. Он оптужује неколико земаља на челу са  Сједињеним Државама у вођењу економског рата против Венецуеле.

Врховни суд Венецуеле у егзилу, са седиштем у Вашингтону, позвао је у петак председника опозиционог парламента Венецуеле Хуа Гуаида да преузме овлашћења председника. Сам Гуаидо је изјавио да је спреман да то учини. Према његовим речима, Устав му дозвољава да  распише нове изборе.

На скупу у Каракасу у петак, Гуаидо је рекао да очекује долазак на власт, ослањајући се на подршку војске и међународне заједнице.

Гуаиидо је 23. јануара најавио масовне акције — «на дан пада диктатуре Маркоса Переза ​​Јименеза», који је био председник Венецуеле од 1953. године, а који је у јануару 1958. био збачен током устанка уз подршку војске.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »