Мас: У случају пропасти Споразума важно спречити трку у наоружању

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас је, говорећи о могућности распоређивања америчких ракета у Европи у случају пропасти Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), навео да се «безбедност Европе неће побољшати ако још нуклеарних ракета средњег домета буде распоређено» на њеној територији.

«Ја то сматрам погрешним одговором», рекао је Хајко Мас за Шпигл онлајн, преноси Тас.

Додаје да су «шансе за опстанак Споразума о нуклеарним снагама средњег домета, нажалост слабе», али да ће Немачка «покушати да учини све што је могуће како би ИНФ опстао».

«Сада је потребно убедити руску страну да разјасни оптужбе (коју су јој САД упутиле о кршењу Споразума) и да потврди посвећеност споразуму», навео је министар спољних послова Немачке и додао да је «Русија саопштила да је спремна за разговоре».

Наводи се да је шеф немачке дипломатије нагласио да је у случају пропасти Споразума о нуклеарним снагама средњег домета важно спречити трку у наоружању.

«Ми желимо да задржимо Споразум, а да у исто време искористимо наше место у Савету безбедности УН за покретање иницијативе за стварање нове међународне архитектуре контроле наоружања. Време Хладног рата је прошло. Не можемо да одговарамо на актуелна безбедносна питања доктрином застрашивања из претходног века», поручио је Мас.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »