Заев обезбедио двотрећинску већину за промене Устава

Владајућа коалиција у Македонији има двотрећинску већину за изгласавање уставних амандмана о Преспанском споразуму и без подршке опозиционог покрета Албанаца Беса, Билала Касамија, пише скопски «Независни весник».

Како наводи скопски Независни весник, ово је најновија информација која кружи у кулоарима македонског парлмента уочи почетка седнице али још увек нема потврде из владајуће коалиције.

Седница парламента је два дана одлагана због неизвесности да ли ће владајућа коалиција са Заевим на челу моћи да обезбеди неопходну двотрећинску већину, односно 80 посланичких гласова.

Појединачно најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског саопштила је раније да неће присуствовати седници парламента на којој ће бити усвојене уставне промене.

Уколико амандмани буду усвојени данас, а након што Преспански споразум буде ратификован у грчкој скупштини, Македонија мења име у Република Северна Македонија.

То би значило крај двадесет година дугог спора између Скопља и Атине и отворило врата Македонији за улазак најпре у чланство НАТО, потом и у ЕУ.

Иначе, током претходна два дана док су трајали преговори двотрећинској већини испред зграде парламента протестовали су грађани, којима су се оба дана придружили и представници ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-ДПМНЕ: Заев – политичар који је продао Македонију

Највећа опозициона македонска странка ВМРО-ДПМНЕ тврди да ће премијер Зоран Заев бити упамћен као политичар који је «продао Македонију».

«Зоран Заев иде у супротном смеру од воље народа која је била јасно изражена 30. септембра. Народ је јасно рекао да не прихвата промену имена и то мора сваки политичар да поштује», наводи се у саопштењу ВМРО-ДПМНЕ.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »