Приказ наоружања и војне опреме Војске Србије увeдeних у oпeрaтивну упoтрeбу

Србија као војно неутрална земља мора да буде спремна за сваку невољу и да буде сама у стању да оствари сваку функцију и да има сваку способност коју имају далеко веће и богатије војске, рекао је данас министар одбране Александар Вулин у Вoјнoтeхничкoм институту приликом прикaза нaоружaњa и воjнe oпрeмe коjи су увeдeни у oпeрaтивну упoтрeбу Воjскe Србиjе или су у зaвршноj фaзи испитивaњa.

Приказ наоружања и војне опреме у ВТИ (фото: Лола Ђорђевић)

Приказу је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милан Мојсиловић.

У кругу ВТИ-а представљена су борбена возила и системи «Огањ», «Милош», ракета «Френки», артиљеријски систем «Нора», возило «Бовкив», тенк «Лазар» и разне врсте теренских возила.

Војска Србије (фото: Лола Ђорђевић)

Такође је представљен и програм наоружања «1500 плус», универзална покретна артиљеријска рачунарска станица «УПАРС», разни типови радарских станица, комплети заштитне балистичке опреме Т18, као и уређаји за ометање експлозивних направа

«Војска Србије се интензивно опрема и наоружава јер мора увек да буде спремна да заштити сваки део наше територије, али и Србе без обзира где живе», рекао је министар одбране Александар Вулин.

Министар је  посебно истакао да Србија као војно неутрална земља мора да буде спремна за сваку невољу.

«Пошто нисмо чланица НАТО пакта или било ког другог војног савеза и нећемо бити чланица ни НАТО ни било ког другог војног савеза, ми морамо да будемо у стању да одговоримо на сваки изазов», нагласаио је министар Вулин.

Александар Вулин (фото: Лола Ђорђевић)

Он је скренуо пажњу на то да не припадањем ниједном савезу морамо разивијати сваки сегмент наших оружаних снага.

„Земље које су у различитим војним савезима могу да развијају само један део својих способности, док ми морамо да имамо све и чувамо и небо и земљу и воду и будемо у стању да се носимо са електронским дејствима, као и много снажнијим од себе“,  додавши да је најсигурнији начин за то „да имамо јаку и успешну одбрамбену индустрију“

«Најсигурнији начин да то урадите је када имате институте као ВТИ и одбрамбену индустрију какву има Србија и када сте у стању да највећи део својих потреба задовољити из своје производње и памети».

Приказ наоружања и војне опреме у ВТИ (фото: Лола Ђорђевић)

Министар је истакао да је 2018. у војно-техничком смислу можда била и најбоља година у новијојој историји Србије: 29 различитих система је ушло у наоружање војске Србије, а 2009. као најбоље године до тада свега осам.

Министар је нагласио да ће приортет бити куповина од домаћих компанија како би  се помагала домаћа индустрију, као и да неће бити компромиса када је реч о квалитету и безбедности опреме за војнике.

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »