Осам метара високи зид са жицом као баријера: Отворен аутопут који дели израелски и палестински саобраћај (ФОТО)

Израел је јуче отворио аутопут на Западној обали са зидом на средини, први те врсте, како би се одвојио израелски од палестинског саобраћаја, што је наишло на осуде палестинских званичника.

Израелско Министарство саобраћаја рекло је да пут, укључујући безбедносне мере, пружа «решење за сво становништво, израелско и палестинско», преноси Бета.

Јуче инаугурисана пет километара дуга Рута 4370 подељена је бетонским зидом на коме је жичана ограда.

Две траке пута повезују јеврејско насеље Гева Бињамин са северним делом Јеруслима, квартом Француско брдо, и намењене су израелским возилима и Палестинцима који имају дозволе за улазак у Јерусалим, наводе израелски медији.

Две друге траке се одвајају и воде источно и јужно од Јерусалима без приступа самом граду и намењене су возилима Палестинаца који немају дозволе за улазак у Јерусалим.

Постоје и други подељени путеви на Западној обали али ниједан нема овакву баријеру високу осам метара.

Отварање пута изазвало је осуде организација за људска права, Палестинске управе и Палестинске ослободилачке организације (ПЛО).

«Ово је израелски пример апартхејда и расистичког одвајања које је некада постојало у Јужној Африци. Сваки Израелац који верује у демократију требало би да се стиди новог пута», рекао је члан Извршног комитета ПЛО Ахмед Маждалани.

Израелски званичинци су рекли да је рута намењена олакшању застоја о саобраћају на контролном пункту на улазу у северни Јерусалим и да јача везу између подручја јеврејског насеља и тог града.

Министар јавне безбедности Израела Гилад Ердан изјавио је да је пут «пример способности да се створи подељени живот између два народа», а да се води рачуна о безбедносним изазовима.

Званичници Палестинске управе и организације за људска права су рекли да пут истиче дискриминацију против Палестинаца.

Изградња пута је почела још 2005. године, али је годинама остао незавршен, наводи АП.

Израел је освојио источни Јерусалим и Западну обалу у рату 1967. године. Палестинци намеравају да на тим територијама оснују своју независну државу.

Они и већи део међународне заједнице сматрају јеврејска насеља нелегалним и препреком миру. Противници ширења јеврејских насеља страхују да ће ако пут буде завршен Израел наставити да гради домове за јеврејске насељенике источно од Јерусалима у подручју познатом под називом Е1, преноси Бета.

Палестинци већ дуго брину да ће се изградњом у том подручју Западна обала поделити и да ће будућа држава бити неповезана.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »