Нела Кубуровић: Србија ни на који начин није укључена у рад Суда за ОВК, али ако треба — учествоваћемо

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да Србија ни на који начин није укључена у рад Специјалног суда за злочине Ослободилачке војске Косова, али да ће учествовати ако то буде потребно.

министарка правде Нела Кубуровић (фото: Лола Ђорђевић)

Она је на конференцији за новинаре са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем рекла да су се приштинске власти својим Уставом и законима обавезале да ће сарађивати са ЕУ на процесуирању бивших чланова ОВК који су починили злочине.

«Већ годинама чекамо да видимо осуђена лица», рекла је министарка.

Она је додала да је Србија спремна да достави потребне доказе, као и да заштити сведоке који се налазе у централној Србији, ако буду хтели да сведоче у тим суђењима.

Говорећи о сарадњи са Приштином у вези са истрагом о убиству лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, министарка је казала да је Приштина поднела осам захтева Београду у току истраге и да су сви ти захтеви испуњени.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић казао је да су Србији достављене пластичне реплике чаура метака којима је убијен лидер ГИ СДП Оливер Ивановић, а које су, како је рекао, недовољне да би се тачно утврдило којим оружјем је убиство обављено.

«Да ли су то веродостојни клонови и да ли је то довољно, да ли је то поуздано, ко то зна? Ми смо увек инсистирали да добијемо оно што је пронађено на лицу места», рекао је Стефановић.

Он је додао да истрага тог убиства у Србији не ради са доказима «из прве руке» и казао да је српска страна у потпуности заинтересована да се открију налогодавци и убице Ивановића.

«Нема камера, нема снимака, не достављају оно што смо тражили», рекао је Стефановић и додао да сарадња са Приштином и Еулексом није била озбиљна.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »