Москва: Узвратићемо ако Британија отвори војне базе у иностранству

Усмереност Велике Британије ка милитаризацији изазива недоумице Москве, а Русија ће у случају претње одговорити адекватно, изјавила је у петак портпаролка Министарства одбране Русије Марија Захарова.

Британски министар одбране Гавин Вилијамсон изјавио је у интервјуу за лист „Телеграф“ да Велика Британија намерава да изгради две нове војне базе у Југоисточној Азији и Карипском региону након изласка из Европске уније.

Лист је, позивајући се на изјаве званичника из Вилијамсоновог окружења, навео да би нове базе могле да буду изграђене у Сингапуру или Брунејима, као и у Гајани или Монтсерату.

„Изјаве министра одбране Велике Британије које иду у прилог даљој милитаризацији британске политике изазивају, у најмању руку, недоумице“, изјавила је Захарова.

Разуме се, додала је она, да ће у случају реализације било каквих мера које представљају опасност за безбедност Русије и њених савезника, Москва искористити своје право да адекватно одговори на њих.

Захарова је нагласила да Лондон има право да одређује сопствену политику, али да у светлу раста војно-политичке напетости у свету и напора одговорних чланица светске заједнице да се мирно реше кризе — „изјаве о тежњи да се повећава војно присуство у трећим земљама носи контрапродуктивни, дестабилизујући и често провокативан карактер“.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »