Меркел: Споразум са Турском о мигрантима не фунционише

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је споразум ЕУ и Турске о мигрантима нефункционалан. Због тога је критиковала правни систем Грчке који је, како је оценила, остварио слабе резултате у депортацијама миграната у Турску.

 

Меркелова, која данас завршава дводневну посету Грчкој, рекла је да је разговарала са грчким премијером Алексисом Ципрасом питањима везаним за мигранте, преноси Ројтерс.

Одговарајући на питања студената у Немачкој школи у Атини, канцеларка је рекла да «споразум нажалост не функционише по плану» и да због тога постоји ова ситуација са «великим притиском на грчка острва» када су мигранти у питању.

Канцеларка је у разговору са студентима оценила грчки правни систем као «веома компликован» и рекла да «из неког разлога враћање миграната не функционише», преноси агенција.

«Сви знају кад једном стигнете на грчко острво, лако можете доћи и на копно, а када стигнете на копно онда некако можете и у Немачку, Шведску, Аустрију или негде другде и тако онда подржавамо илегалне миграције», рекла је Меркелова.

Констатовала је да «има много Ирачана, Авганистанаца и многих других за које немамо решење у споразуму».

«Европа мора да води рачуна о њима. То је помало компликовано, али гледајући дугорочно није прихватљиво да неке европске земље кажу да их овај проблем не занима», закључила је канцеларка.

ЕУ и Турска постигли су споразум о мигрантима 2016. године, након што је годину дана раније више од милион избеглица и миграната стигло са Блиског истока и из Африке до грчких обала.

Према поменутом споразуму сваки мигрант који пређе у Грчку из Турске, а не испуњава услове за азил, биће аутоматски пребачен на турско тло, а за сваког примљеног сиријског мигранта из Грчке, Турска ће слати једног мигранта у неку од земаља ЕУ.

Решавање мигрантске кризе унело је поделе међу 28 чланица Европске уније. Средоземне земље, које су суочене са највећим притиском због долазака миграната, осећају се беспомоћно.

Богате северније земље жале се да мигранти на њихову територију пристижу нелегално и неплански, а државе чланице са истока Европе одбијају да приме нове мигранте, указује Ројтерс.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »