Куструица: Русија једини озбиљни савезник Србије. Ако Косово није наше, зашто нам га отимају?

Славни режисер Емир Кустурица гостовао је у среду у емисији «Пресинг» на Н1, а водитељ Југослав Ћосић је више пута покушао да га испровоцира, цитирајући нетачно његове изјаве. Мада се та форма разговора зове конфронтирајући интервју, Куста је непрекидно поентирао, остављајући Ћосића без текста.

Тако га је водитељ у једном тренутку питао да ли је заиста изговорио да су «Срби народ који је највећи произвођач заблуда о себи», на шта је Кустурица одговорио да јесте, а онда и објаснио због чега:

Тако је. Нико пре није прихватио «ајфон» боље од Срба, ми га прихватамо као и ову нову музику коју је ваша компанија недавно потписала са оном двојицом типова који ми личе на муџахедине, који су врло популарни, а чији су стихови заправо замена…

Прекинуо га је Ћосић, нагласивши да не зна о коме Кустурица говори.

 Говорим о овој двојици репера који су заправо постали ужасно популарни захваљујући простаклуку који се шири невиђеном брзином, а отприлике гласи: «Она воли БМВ, она воли «ауди», она воли доларе, она воли евре, она воли сепарее — појаснио је режисер.

У народној музици није било тако простих, зато што је била Марина Туцаковић која је песник, за разлику од ових. Ту мислим и на све ријалити програме који од антијунака праве јунаке. Надам се да ће живот то да савлада и утолико је важно да знамо историју. Морамо да знамо да је Марина Туцаковић песник, а тај што пише о «аудију» и БМВ-у нико!

Ћосић је онда питао Кустурицу да ли заиста мисли да је Русија једини пријатељ Србије, на шта је овај одговорио да не мисли, те да је казао да је Русија једини озбиљни савезник Србије, а пријатељ и савезник су различите ствари.

Неизбежно је било и питање Косова, на шта је Кустурица казао да што се њега лично тиче, не би дао ни педаљ Косова, јер је то највећа пљачка у 20. веку, која је већ обављена:

Имамо много мотива да верујемо да је Косово била једна цивилизицијска тачка. То можемо да детектујемо преко археолошких ископина. Имамо нумизматичаре који тврде да је новчић са ликом цара Лазара био легура најплеменитијих метала који постоје.

Ако Косово није наше, зашто нам га отимају?

На то велико питање не могу да одговоре, као што не могу на питање зашто је на дну Газивода средњовековна црква на којој је фреска Јелене Анжујске.

Једино решење је у тражењу решења. Имамо ситуацију у којој они имају своје личне карте, имају границе, ударају нам царине које хоће… Тај посао, који већина Срба не схвата, давно је обављен.

Али, још увек постоји Резолуција 1244, нада да наша власт неће признати Косово и да им неће дати столицу у Уједињеним нацијама.

Водитељ се осврнуо и на протесте у Београду, на шта се Куста надовезао да прати дешавања, али је више концентрисан на протесте у Француској, где «жути прслуци» имају јасну листу захтева, у којима доминира идеја о висини личног дохотка, пензије, као и противљење продаји националних добара.

Један паметан човек је још деведесетих предвидео да ће Француска радна снага за 20 година ослабити, а привредни раст ће падати због тога што ће сви богати људи да изместе фабрике ван Француске, па ће се створити вакуум у коме ће ојачати синдикализам који може да буде врло насилан.

ДВА НОВА ФИЛМА

Кустурица је открио и да планира да сними два филма, један кинески и један аргентински: —

Први је инспирисан предивном причом Чингиза Ајтматова о Џингис Кану, који је током похода на Европу забранио женама да рађају. Везиља, која му је везла заставе, затруднела је са његовим војсковођом. Они нису поштовали реч диктатора и родило им се дете. Прича говори о томе како је дете на крају спасено, а родитељи су погубљени.

Други филм је прича о заљубљенику у филм који банкротира, па на свом путу, у аутобусу из којег пројектује најлепше старе филмове, наиђе на девојчицу коју судбина доводи из загрљаја њеног ујака који је злоставља. И та прича се завршава трагично, али је занимљива.

В. Н

http://www.novosti.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »