Гостовање Антића у Дневнику на РТС: Производња електричне енергије се одвија нормално

Током ледених дана, Радна група за сигурно снабдевање енергијом и енергентима при Министарству енергетике даноноћно прати рад топлана и ЕПС-ових капацитета за производњу струје и угља. За сада сви раде стабилно, а у координацији са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије ситни кварови се брзо отклањају. Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је за РТС да је ситуација стабилна што се тиче производње и снабдевања електричном енергијом.

Узимајући у обзир да електропривреда ради у драматичним условоима, и да je рударски басен „Колубара“ исто погођен овим временским непогадама, сви са великом посвећеношћу обављају своје послове и остварују своје зацртане циљеве, рекао је министар Александар Антић гостујући у Дневнику РТС-а.

„Углавном све топлане у Србији раде у режиму 24 сата дневно, тако и ‘Београдске електране’ раде у режиму 24 сата и испоручују електричну енергију – станови су топли“, каже Антић.

Наводи да, када је дистрибуција електричне енергије у питању, она је у потпуности у складу са очекивањима ако се погледа временска ситуација у Србији.

„Поједининачни су случајеви у Србији, да неки засеок у брдскопланинским крајевима нема напајање електричном енергијом, а то у процентима износи 0.18, узимајући у обзир да је европски прихватљив технички оквир један проценат, онда ћете видети да смо добро обавили посао“, истиче Антић.

Ако се ледени дани наставе, министар каже да је обезбеђено снабдевање свим кључним енергентима.

„Када је гас у питању, ми повлачимо потребне количине. Још увек смо значјно испод оног дневног минимума који бисмо могли да испоручимо што из правца Мађарске, што из подземног складишта ‘Банатски двор’ који штедимо“, напомиње Антић.

Током посете председника Русија Владимра Путина, министар енергетике најављује да је припремљено неколико споразума, а већина ће бити из гасне привреде.

„Ми очекујемо коначни искорак по питању проширења складишта ‘Банатски двор’ и очекујемо друге споразуме у области гасне привреде, пре свега мислим на могућност изградње гасних електрана у Србији, као и додатне могућности алтернативне гасификације путем течног нафтног гаса“, истиче Антић.

Најављује да очекује да се приликом посете руског председника разговара и о даљој модернизацији и рехабилитацији „Ђердапа 2“.

Што се тиче преузмања РТБ „Бор“, које се десило 18. децембра, министар Антиће подсећа да је кинеска компанија „Циђин“ платила 350 милиона долара и исплатила сва дуговања у вредности од 200 милиона долара.

„Тако да сада та рударска компанија без терета из прошлости наставља да се баве својим пословима. Очекујем неке пројекције за производњу у 2019. години, њихове најаве су биле оптимистичне и ја верујем да ће они то у потпуности остварити“, истиче Антић.

Антић истиче да се енергетске дозволе за изградњу мини-хидроелектрана дају оним пројектима који имају све неопходне сагласности и Министарство је у обавези да им у складу са законом да енергетску дозволу која је, како каже, само један корак да би неко стекао право да гради.

„Постоје појединачни случајеви које треба анализирати, ако постоје лоши утицај на природну средину, онда их не треба градити, али исто тако их не треба ни генерализовати зато што се такви процеси догађају и у развијенијим земљамау Европи. Њима се треба бавити консеквенто, локалне самоправе су први и последњи корак, они доносе грађевинске дозволе, ми смо ту само један степеник између и радимо у складу са законом“, закључује министар енергетике Александар Антић.

Социјалистичка партија Србија се залаже за редовне парламентарне изборе са једне стране, истиче министар Антић и додаје да су са друге стране увек спремни за ту врсту провере.

„Увек смо спремни да положимо извештај грађанима за све оно што смо радили“, истакао је Антић.

Извор и видео: РТС

фото: Танјуг

The post Гостовање Антића у Дневнику на РТС: Производња електричне енергије се одвија нормално appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »