Споразум побуњеника и Ал Каиде: Џихадисти преузимају територије у Идлибу

Џихадистичка група Хајат Тахрир ал-Шам (ХТС), некадашњи сиријски огранак ал-Каиде, потписала је споразум по коме ће од побуњеника преузети нове територије и тако контролисати око 75 одсто провинције Идлиб и околине, саопштила је опозициона Сиријска опсерваторија за људска права.

Североисточна сиријска провинција Идлиб, као и делови суседних провинција Алеп, Хама и Латакија, још увек није под контролом владе у Дамаску и дом је низу побуњеничких и џихадистичких група.

«Хајат Тахрир ал-Шам је данас преузео контролу над подручјима Сал ал-Габ и Џабал Шахшабо, између јужног Идлиба и севера Хаме, пошто је закључио споразум с побуњеницима из групе Ахрар ал-Шам», рекао је директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман.

Та велика планинска територија, наводи Опсерваторија, налази се изнад плодне равнице с десетинама села.

Захваљујући том споразуму, ХТС ће под контролом држати 75 одсто од 9.000 квадратних километара последњег побуњеничког упоришта и његове околине.

Друге џихадистичке групе су сведене на око пет одсто, док побуњеници из такозваног Националног ослободилачког фронта, коалиције коју подржава Турска, непрестано одступају и држе највише 20 одсто територије у Идлибу.

ХТС је путем својих пропагандних тела навео да «споразум доводи до самораспуштања групе Ахрар ал-Шам (…) и преласка територије под контролу ‘владе спаса’», што је локална администрација коју поставља ХТС.

Џихадисти су претходних дана почели нападе на побуњеничке групе, са преко 130 мртвих, и заузели педесетак села и положаја, пре свега на западу провинције Алеп.

Русија и Турска су 17. септембра закључиле споразум о стварању «демилитаризоване зоне» у Идлибу и околини. Та иницијатива је предвиђала тампон зону између побуњеничких подручја и територије под контролом владе као и избегавање офанзиве сиријске војске на Идлиб.

Тај договор се до сада само делимично поштовао јер су џихадисти одбили да се повуку из тампон зоне.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »