Колинда разочарана: Хрватско ратно ваздухопловство спало на три лоша авиона

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић рекла је како не постоји папир којим се упозоравало да постоје проблеми око набавке израелских авиона Ф-16, те да у овом тренутку због проблема при набавци не види одговорност никога у Хрватској.

Грабар-Китаровић је истакла да се током досадашњег процеса набавке изгубило драгоцено време и да је хрватско ратно ваздухопловство спало на три авиона МИГ-21, која су у лошем стању.

“Ових дана се дигло превише прашине. Не постоји папир у којем би се упозоравало да постоје проблеми у односу на израелску или било коју другу понуду. Ја и мој уред нисмо учествовали у евалуацији и читању тих понуда, већ смо одржали седницу Већа за националну сигурност, где нам је стручна комисија представила све опције те је прихваћено да је најбоља опција она израелска», рекла је хрватска председница.

Она је додала да је предложила да се ради транспарентности процеса објаве детаљи све четири понуде али да су државе тражиле да се не објаве детаљи понуде те они онда нису објављени, пренео је Индеx.хр.

«Према свему, ово је била најбоља понуда», нагласила је Грабар-Китаровић.

Хрватска председница рекла је да у овом тренутку због проблема при набавци не види одговорност никога у Хрватској, додајући како “морамо бити реални” те да “не можемо приуштити скупе нове авионе”.

Како је рекла, није било никаквих индиција да ће бити проблема и да су сви знали да ће бити потребна дозвола трансфера технологије трећој страни, али да се на то обавезао Израел, док су амерички званичници уверавали како су хтели да потврде да за Хрватску неће бити скривених трошкова.

Према њеним речима, Хрватска не може да утиче на спор између САД и Израела.

«О свему ме је обавестио министар Крстичевић, који ме је обавестио да у четвртак долази израелска делегација када ће се сазнати одлука Израела”, рекла је хрватска председница.

«Сад је најбитније не само хоће ли доћи до реализације, него шта ћемо ако не дође до реализације», рекла је она.

«Хрватска жели да задржи борбено ваздухопловство, мораћемо да покренемо и нови поступак, времена немамо, стање ‘мигова’ је пуно лошије него што је требало бити. Мораћемо да будемо креативни», закључила је Грабар-Китаровић

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »