Коцијанчић: Дијалог води Могерини, САД само партнер

Маја Коцијанчић, портпаролка шефице европске дипломатије, изјавила је да дијалог Београда и Приштине води Федерика Могерини, а да су САД партнер са којом, како је рекла, постоји блиска сарадња о низу питања, укључујући и Западни Балкан.

Коцијанчић је у изјави за «ГазетаЕxпрес» рекла да ЕУ ради на наредном сусрету у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине на највише ниову, али је додала да је ситуација «замрзнута» након увођења стопостотно повећаних такси на робу из Србије.

Коцијанчић је још једном подсетила да је Могеринијева позвала Приштину да укине наметнуте увећане таксе и додала да ЕУ очекује да се Београд и Приштина «брзо врате у дијалог с обзиром на његов значај».

«Европска унија очекује да се Србија и Косово посвете и убрзају дијалог, имајући у виду директну везу између пуне нормализације односа и конкретних перспектива за њихове аспирације у ЕУ и конкретне користи за грађане», навела је.

Она је рекла да постизање свеобухватног правног споразума за пуну нормализацију односа у контексту дијалога између Приштине и Београда захтева климу која доприноси «добросуседским односима, где се прошли уговори поштују и проводе и где су акције и изјаве у складу са укупним интересима и стратешким циљевима за регион».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »