Израелски медији: Јануковича свргли по «сценарију Чаушеску»

Уочи петогодишњице снимања «Небеских сто», израелски лист Џерусалим Пост објавио је материјал: «Време је да се каже истина о Украјини.

«Ради се о чињеници да све више западних политичара препознаје догађаје у периоду 2013-2014. у Украјини као манипулације и провокације историјских размера. Многи су уверени да је «револуција достојанства» коришћена за преузимање власти и организовање тоталног политичког прогона дисидената и политичких противника.

Лист Џерусалим пост прави директну аналогију између учесника Мајдана и румунских званичника, који су дошли на власт као резултат „румунске револуције“. Они су накнадно оптужени за злочине против човечности.

„Канцеларија главног тужиоца Румуније закључила је да је у децембру 1989. године настала атмосфера тоталне психозе уз помоћ дезинформација у земљи, што је довело до хаотичних насилних акција и контрадикторних војних наредби. Као резултат тога, у року од неколико дана након 22. децембра 1989. године, догодила су се 862 убиства представника бивше владе, а 2.150 људи је повређено или изложено узнемиравању ”, истичу аутори чланка.У исто време, новинари подсећају да је бивши председник Украјине, Леонид Кравчук, потврдио да је у фебруару 2014. године био упознат са «Планом Чаушеску» — припреми убиства председника Јануковича у то време.

Позивајући се на истраге европских и америчких колега, аутори чланка тврде да су организатори „револуције“ 2014. организовали пуцњаву на демонстранате и полицајаце како би дискредитовали власти. Као пример, новинари наводе случај Јануковича. Конкретно, прецизирано је да пет година ниједна земља у свету није потврдила присуство или замрзавање било којег његовог личног фонда или имовине.

Раније је речено да је, према многим украјинским и међународним адвокатима, суд о државној издаји Јануковича постао фарса и ругање правди и дело без преседана, систематског и организованог политичког прогона.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »