Гостовање Одаловића у Дневнику на РТС: Бивши припадници ОВК не иду у Хаг као сведоци

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић каже, поводом одласка прве групе бивших припадника тзв. ОВК у Хаг, где ће их саслушати тужиоци Специјалног суда за злочине почињене током рата, да верује да они не иду као сведоци, већ да ће се наћи на листи оних који су осумњичени и који ће бити оптужени.

Одаловић у Дневнику РТС казао да се међу позванима налази неколико високих званичника, припадника из командне структуре ОВК.

„То је нешто што је посебно важно јер смо ми у сарадњи са специјализованим тужилаштвом прикупили доста података и указали на директну повезаност људи који су били у командној структури са злочинима који су били почињени“, рекао је Одаловић.

Он је изнео уверење и наду да Руса Мустафа, Сулејман Сељими и Ремзи Шаља неће бити сведоци, већ да ће се наћи на листи оних који су осумњичени и који ће бити оптужени.

Одаловић је казао да је извесно да постоје бројни докази о злочинима који су почињени, како на територијама на којима су они признали да су били одговорни, тако и изјаве сведока и докази који су прикупљени.

„Важно је истаћи да је велики број припадника српске и албанске националности који су били у затворима те такозване Ослободилачке војске Косова убијен, један број њих је побегао, неки су пуштени“, подсетио је Одаловић.

Он је навео и да Комисија за нестала лица и даље води евиденцију о више од 580 лица српске и неалбанске националности који су били у око 140 илегалних затвора.

Одаловић је поручио да верује да ће се истрага наставити, јер постоји много информација и доказа и додаје да ће морати да се спроведе и темељна истрага о „жутој кући“ и злочинима који су тамо почињени.

Он је изнео уверење и да ће истрага процесуирати Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја.

„Најважнија ствар је да се најзад разговара и да се у некој судској инстанци приводе људи на саслушање и са кривичним пријавама над Србима и осталим неалбанцима. То до сада никад није урађено. Надам се да ће то и нама помоћи да расветлимо неколико случајева несталих лица“, рекао је Одаловић.

Он је истакао да за злочине мора да се одговора, јер је то добро и за Косово и за процес дијалога.

Одаловић је казао да је важно и да особе које су на политичкој јавној сцени, а које су чиниле злочине, треба одатле да се уклоне и да се утврде њихове одговорности и буду санкционисани.

Извор и фото: Танјуг

The post Гостовање Одаловића у Дневнику на РТС: Бивши припадници ОВК не иду у Хаг као сведоци appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »