ЕУ планира да натера произвођаче да праве уређаје који ће бити могуће поправити и након «истека гаранције»

Европска унија планира да уведе такозвано «право на поправку», односно серију предлога који би натерали произвођаче да праве квалитетније и самим тим дуготрајније уређаје, за које би постојали резервни делови и који би могли лакше да се поправљају.

Британски BBC преноси да је стварно «фрустрирајуће» да купите нови уређај, који је неупотребљив ако се поквари након истека гаранције, већ можете само да купите нови, због чега ће ускоро грађани ЕУ и појединих делова САД добити «право на поправку», преноси Танјуг.

Европски предлог односи се на расвету, телевизоре и велике кућне апарате.

План ЕУ, који разматра и 18 америчких држава, веома је комплексан и контроверзан, а произвођачи истичу да су предложена правила поправке превише стриктна и да ће отежати иновације.

Са друге стране, активисти за заштиту потрошача се жале да је Европска комисија омогућила фирмама да контролишту процес поправке, инсистирајуци да већину уређаја морају поправљати професионални мајстори које контролишу произвођачи.

«Тиме се независним мајсторима ограничава приступ резервним деловима и информацијама, па не могу себи да приуште поправљање», наводи Европски биро за заштиту животне средине.

Постоје бројни разлози због којих су се европски законодавци одлучили за овакав потез.

Пре свега, између 2004. и 2012. године, са 3,5 одсто уређаја који су се покварили у првих пет година употребе, дошло је до повећања на 8,3 одсто, а анализа је показала да је више од 10 одсто бачених веш-машина старо мање од пет година.

Једна друга студија показала је да ће квалитетнији модел веш-машине, после дводеценијске употребе, смањити емисију угљен-диоксида, због одсуства потребе за њеном заменом.

Са друге стране, мање квалитетни модели мораће чешће да буду производени, на шта се троше додатни ресурси и ослобађају гасови са ефектом стаклене баште.

Разлика током периода од 20 година износи 1,1 тону угљен-диоксида више у атмосфери.

Више од 10 одсто бачених веш-машина старо мање од пет година.

Поједини произвођачи плаше се да ће неовлашћени сервисери оштетити уређаје које покушавају да поправе и потенцијално их учине опаснима, преноси Танјуг.

«Разумемо политичку амбицију да се интегришу строги аспекти енергетске и ресурсне ефикасности у Екодизајну, али смо забринути да су неки захтеви или нереални или не пружају додатну вредност», саопштила је компанија Дигитал Јуроп.

Они су навели да нацрт закона ограничава приступ тржишту и да одступа од међународно препознатих пракси.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »