ДПС тражи санкционисање Амфилохија због његових речи да је црногорска власт начинила грех признавањем Косова и увођењем санкција Русији

Поводом речи митрополита црногорско-приморског Амфилохија које је упутио на божићној литургији у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици да је црногорска власт начинила бројне грехе, међу којима су три најизраженија — стварање лажне цркве, признање лажне државе Косово и увођење санкција Русији, реаговао је владајући ДПС.

Како су саопштили из ДПС, митрополит је злоупотребио положај како би «омаловажавао вернике ЦПЦ, ширио нетрпељивост и слао политичке поруке, које подривају мултиетнички и мултиконфесионални склад, који представља темељну вредност Црне Горе».

Позивамо митрополита Амфилохија да упути извињење верницима ЦПЦ и свим грађанима Црне Горе због скарадних, примитивних израза током литургије у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Такође, позивамо надлежне државне органе да утврде да ли споменути инцидент садржи елементе говора мржње и о томе обавесте јавност — саопштено је из владајуће партије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је на божићној литургији у недељу рекао да је стид и срам што се данас измишља «аутофекална црква».

Али зато не признају обновљену Цетињску богословију, иако је она изнедрила више од 20 генерација богословаца. То не чуди, јер су наследници оних који су укинули Богословију, убили митрополита Јоаникија и више од 120 свештеника. Они који су васпитавани на духу богоубиства и братоубиства само настављају ту политику — казао је митрополит Амфилохије.

У ДПС-у сматрају да је митрополит Амфилохије употребио непримерене изразе, унизио вернике СПЦ, себе самог, али и високи црквени чин митрополита.

http://www.novosti.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »