Бивши шеф ЦИА : Путин «највећи поклон» НАТО-у још од времена Хладог рата

Бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус рекао је да је руски председник Владимир Путин «највећи поклон» НАТО-у још од времена Хладог рата.

© Реутерс / Иури Грипас

Русија је успешно «удахнула нови живот» НАТО-у дајући му разлог да повећа војну експанзију у Источној Европи и ојача америчко упориште на европском континенту, рекао је генерал у пензији Петреус говорећи на међународној конференцији у Њу Делхију преноси РТ.

Русија је НАТО-у дала, како је нагласио Петреус, «нови разлог за живот».

Како је навео на међународној конференцији у Њу Делхију, Москва је проузроковала да НАТО распореди више трупа и летелица у Источној Европи и у балтичким државама као и да успостави нова командна места у том региону.

То је учињено под изговором да борбе против «руске агресије»,додавши да су се односи између НАТО-а и Москве постепено погоршавали током председавања Владимира Путина.

У том смислу, Путин је “највећи дар” који је НАТО добио од завршетка хладног рата, рекао је амерички генерал.

Он је такође «приписао» руском лидеру што је Америци пружио разлог да врате оклопну бригаду у Европу «први пут у неколико година» , а која је тренутно је стационирана у Пољској.

Генерал Дејвид Петреус се сматра једним од најутицајнијих војних креатора политике у администрацијама Џорџа Буша и Барака Обаме.

Пре него што је именован за шефа ЦИА-е, он је предводио америчку централну команду.Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »