Трампов притисак на Мадура: САД уводи санкције против венецуеланског медијског магната

Администрација америчког председника Доналда Трампа уводи санкције венецуеланском медијском магнату блиском председнику Николасу Мадуру због наводног вођења мреже која је украла 2,4 милијарде долара из државних фондова преко корумпираних девизних послова, преноси Бета.

Према мерама америчког Министарства финансија Раул Горини и његов пословни партнер Густаво Пердомо имају годину дана да продају своје акције у Глобовижну (Globovision), највећој венецуеланској приватној телевизији. Глобовижн је међу 24 компаније и ентитета чији банковни рачуни у САД ће бити замрзнути и којима ће бити забрањено пословање у САД, према америчким мерама.

Тужиоци су прошле године оптужили Горина за подмићивање званичника у венецуеланском министарству финансија да би добио уговоре за куповину долара по врло ниском званичном девизном курсу. Он би тада наводно поново продавао девизе на црном тржишту уз огромну добит такорећи преко ноћи.

«Инсајдери венецуеланског режима украли су милијарде долара од Венецуеле док народ пати», рекао је амерички министар финансија Стивен Мнучин.

Он је додао да америчка акција против корумпиране мреже девизног пословања открива још једну гнусну праксу коју су користили инсајдери венецуеланских власти да остваре добит за себе на уштрб венецеуалнског народа.

«САД остају посвећене томе да траже одговорност оних који су допринели трагичном паду Венецуеле и наставиће да користе дипломатска и економска средства да подрже венецеулански народ у напорима за враћање демократије», додао је Мнучин.

Америчко министарство финансија навело је да је Горин своју зараду улагао у јахте, коње, приватне авионе и више луксузних имовина у Мајамију и на Менхетну.

 

Америчке мере против Горина уводе се у тренутку када расте међународни притисак на Мадура који се припрема за полагање заклетве у уторак за други шестогодишњи мандат. САД и више од дванаест регионалних влада сматрају нови мандат нелегитимним.

Мадуро је оптужио Трампову администрацију да са његовим противницима и својим конзервативним савезницима у Латинској Америци прави планове да га свргне с власти тако што саботира привреду нарушену великим несташицама хране и лекова и седмоцифреном инфлацијом, преноси Бета.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »