„Историјски договор“ Македоније с Албанцима! Македонци на улицама: Ово је издаја! Прогласите ратно стање!

Македонски премијер Зоран Заев постигао договор са лидером албанске опозиције у тој земљи Зијадином Селом о подршци за уставне промене. Македонци на улицама.

Заев је прихватио да се из преамбуле Устава брише реченица „грађани који живе у границама“, те да се уместо тога поброје све етничке заједнице.

Заев је рекао да је прихваћен и амандман 36, који предвиђа да држава једнако води рачуна о свим грађанима, па и онима који живе у дијаспори.

Села, који је председник опозиционе Алијансе за Албанце, потврдио је договор са Заевом и навео да је Алијанса веома поносна на допринос том договору. „Успели смо да прецизирамо преамбулу, како би се избегло постојање две категорије грађана“, оценио је Села.

Према речима Заева, он је одбацио захтев покрета Беса, да албански језик буде други службени језик у Македонији.

Македонска Влада је прихватила амандман Алијансе за Албанце, који предвиђа да и Косово буде додато у македонском Уставу као суседна држава, као и још један амандман којим се дефинише да македонско држављанство, односно појам „грађанин Северне Македоније“ не одређује етничку припадност грађанина.

Уставне измене ће бити усвојене уколико за њих гласа 80 од 120 посланика Собрања. Расправа о изменама уставних амандмана заказана је за данас у 16 часова. До тада је испред македонског Собрања у току протест групе грађана „Македонија — блокира“, који обезбеђују јаке полицијске снаге. Протестанти узвикују „издајници“, „плаћеници“, „Македонија, Македонија“ и позивају посланике и председника Ђорђа Иванова да им се придруже и да се супротставе промени имена.

Они траже да уђу у Собрање и позивају председника да прогласи ратно стање.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »