Хан очекује одговор Приштине «ових дана»

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан рекао је да се нада да ће ових дана стићи одговор са Косова у вези такси које је Приштина увела и истакао да полази од тога да ће ове године бити отворена даља поглавља у приступним преговорима ЕУ са Србијом и Црном Гором.

Јонанес Хан (фото: Лола Ђорђевић)

Хан је, у Бриселу, новинарима, поновио понуду да се о трговинским баријерама преговара у засебном формату. Нагласио је да се за таксе мора пронаћи решење.

«Надам се одговору са Косова ових дана. Полазим од тога да ће током ове године бити отворена даља поглавља са Србијом и Црном Гором», рекао је Хан.

Истакао је и да очекује још ове или следеће недеље финалну одлуку о решењу спора око имена Македоније.

«Тиме би се завршио процес у Македонији и онда би Грчка морала да примени одговарајуће одлуке, које ће омогућити пријем Скопља у НАТО. Желео бих да тај процес буде завршен до краја фебруара. Тада би коначно био решен један од дугогодишњих конфликата», поручио је Хан.

За март је најавио даље конференције о Сирији у Бриселу, а у мају десетогодишњицу источног партнества, те у јулу у пољском Познану самит о Западном Балкану.

Од избора за Европски парламент Хан не очекује никакве радикалне промене.

Указао је да ће доћи до повећања «милитантних антиевропљана», али не у броју који може изазвати стрепње.

За већину ће, према његовим речима, бити потребна убудуће трећа фракција.

Што се ЕУ тиче, Хан се залаже за укидање права на вето у спољној политици, као и за увођење доношење одлука квалификованом већином.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »