ЕУ увела санкције Ирану због убистава на европском тлу

Европска унија увела је санкције иранској обавештајној служби и двојици званичника оптужених да су умешани у серију убистава и завера усмерених против дисидената у Холандији, Данској и Француској.

Одлуку су једногласно донеле све земље чланице ЕУ, преноси Бета.

Одлука је донета у тренутку када је Хаг први пут данас оптужио Техеран за умешаност у убиство двојице дисидената на холандском тлу 2015. и 2017 године, због чега је протерано двоје иранских дипломата.

Европске санкције уведене су против Управе за унутрашњу безбедност иранске обавештајне службе и двојице званичника тог оделења, укључујући шефа Саеида Хашемија Могадама, саопштило је данско министарство спољних послова.

Према санкцијама имовина те управе и тих људи је замрзнута.

На основу информација обавештајних служби више европских земаља ЕУ процењује да је вероватно да је Иран умешан у убиства и завере планиране и спроведене на територији Европе.

Холандска влада је јавно оптужила Иран за планирање, као и за два изведена атентата 2015. и 2017. у писму парламенту у којем прети додатним економским санкцијама ако Иран не буде сарадјивао с европским истражитељима, преноси радио Слободна Европа.

Иран је негирао било какву везу с атентатима, наводећи да је циљ тих оптужби да се нашкоди европско-иранским односима.

Париз оптужује Техеран за планирање бомбашког напада на скуп иранске опозиције код Париза, док је Данска објавила да је спречила план иранске обавјештајне агенције да убије иранског опозиционог политичара на њеној територији.

Иран негира било какву умешаност у те атентате.

Приликом објављивања санкција данас Холандија, Велика Британија, Француска, Немачка, Данска и Белгија пренеле су иранским властима своју озбиљну забринутост.

«Техеран је обавештен да је свака умешаност у такве ствари потпуно неприхватљива и да треба одмах да престане», саопштила је холандска влада и позвала Иран да у потпуности сарадјује у решавању садашњих проблема и у кривичним истрагама. Холандија је упозорила да није искључено уводјење додатних санкција.

Француско министарство спољних послова је дало уверавања да ови потези не доводе у питање ангажовање Француске и њених европских партнера у дијалогу с Ираном и очување иранског нуклеарног споразума све док иранске власти буду испуњавале своје обавезе по том споразуму, преноси Бета.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »