Експерти ОЗХО отишли у Сирију да истражују могућ хемијски напад код Алепа

Стручњаци Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) кренули су у Сирију како би истражили могућу употребу хемијског оружја код Алепа, саопштила је портпаролка ове организације „Депти чоубеј“.

Према њеним речима „24. новембра 2018. године ОЗХО је добила информације о могућој употреби хемијског оружја у близини Алепа и почела да прати ситуацију“. Генерални директор организације Фернандо Аријас „информисао је чланове ОЗХО-а о могућем инциденту и позвао све стране које имају неке информације о овој теми да је поделе са Техничким секретаријатом“.

„Почетком децембра (2018. године) у Сирији је била распоређена напредна група за прикупљање додатних информација“, рекла је Чубејова. „Од тог тренутка се воде консултације са сиријским властима. Експерти Мисије за утврђивање чињеница употребе хемијског оружја у Сирији стигли су у земљу почетком јануара“.

Стручњаци ће наставити да независно прикупљају и анализирају информације и извештавају о резултатима свог рада државама-чланицама Конвенције о хемијском оружју“, нагласила је она и додала да се „за обезбеђивање припадника ОЗХО предузимају све неопходне мере“.

Терористи који су се налазили у провинцији Идлиб су 24. новембра 2018. године гранатирали стамбена насеља Алепа гранатама са отровним супстанцама, вероватно хлором. Након тога, према тврдњама сиријских лекара, хоспитализовано је више од 70 особа. Новинска агенција САНА саопштила је о 107 цивила доведених у болнице. Авиони ваздушно-космичких снага Русије уништили су терористе који су гранатирали град. Министарство спољних послова Русије назвало је апсурдним оптужбе америчких званичника против Москве након овог инцидента.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »