Проф. др Славица Ђукић Дејановић са новинарима “Новости“: Нека буде што више слика из породилишта

Проф. др Славица Ђукић Дејановић и репортери „Новости“ предали поклоне петочланој породици Вулетић и причали о борби против беле куге

Разиграни дечак, шестогодишњи Вук наручио је за празнике лопту. Његова сестрица Ива (3) тражила је барбику у колима. У име Еме, која се у њихов дом доселила средином децембра прошле године, пожелели су меду.

Најчувенији деда на свету, посебно у доба празника, испунио је жеље малишана из породице Вулетић из Београда. А, њихови родитељи Сања и Иван учинили су много да у Србији почиње да се остварује заједничка жеља – да нас буде милион више.

Посвећена тој мисији, а притиснути црним прогнозама и пророчанствима да ћемо се као народ угасити, екипа „Новости“, заједно са Славицом Ђукић Дејановић, министарком без портфеља задуженом за популациону политику, посетила је петочлану породицу Вулетић. То је био наш скромни допринос одлучној државној борби против беле куге која нам, у просеку, годишње „однесе“ град величине Неготина. Фонд хуманости „Новости“ ће и током 2019. године, као и деценијама уназад, помагати деци и породицама и причама из свих крајева Србије указивати на оне којима је помоћ најпотребнија.

Док су малишани отварали поклоне, мајка Сања је поручила да нове мере Владе о финансијској помоћи, коју ће њена Ема као треће дете примати наредних десет година, значе свакој породици.

– Желели смо треће дете свакако, али нам је помоћ добродошла. Добијаћемо је док најстарији син Вук буде имао скоро 17 година, а Ива 13 и моћи ћемо да је користимо и за њихове потребе – прича Сања.

На питање да ли ће можда бити још малишана, Иван подсећа на поруку коју је испод фотографије после рођења Еме, Сања написала:

– Ово је последња слика из породилишта.

Министарка додаје да, ипак, размисли и допише – можда. И добија пристанак.

Ђукић Дејановић каже да финансијске мере могу бити олакшање за оне који су одлучили да имају више деце, како би стандард новорођеног малишана био исти као стандард деце која су рођена раније:

– Ипак, скуп свих мера ће дати резултат да се макар успори пад наталитета, јер нас свакога дана има за 107 мање. Јединица мере у демографији је десет година, па је то период када ћемо моћи да видимо резултате. Али, када уђете у једну породицу која користи такву врсту помоћи државе, они кажу оно што смо чули од Сање, да мера и континуитет од десет година показују да брига друштва не само да није наодмет, него је драгоцена.

Министарка, која је бака Филипа и Нине, о мерама из свог ресора стално говори у оквиру своје породице, али и колегама из Владе.

– Мој син има двоје деце и желела бих да их има још. Филип има 12 година, а Нина осам. Сада би им баш било време за још деце – прича нам.

Традиционално, за Божић путује у Португалију и прави ручак – подварак, сарме, руску салату, торте…

– Спремам све што бих и да сам у Србији. За православни Божић окупимо њихове пријатеље Португалце и наше људе из дијаспоре.

Када се види са унуцима, увек је чека исто питање.

– Објашњавам им да Филипа дуже волим зато што се родио раније. А, онда крећу приче да ли се исто воле дечак и девојчица, па „мени су шапнула да мене волиш највише на свету“. Свакако, волим их подједнако. Много се пожелимо. „Скајп“ је ту, али је жива комуникација ипак нешто друго. Причам им много наших бајки, жељни су нарације за коју њихови родитељи, као и сви модерни родитељи, немају времена. Пуно им читам, њихов дневни говорни језик је португалски и причам им на српском. Трудим се да ми Филип не каже: „Нина је пробудна и операла је зубе“, него га исправим и кажем; „Нина се пробудила и опрала је зубиће“, препричава бака Славица разговоре са унучићима.

Честитајући празнике и поздрављајући се са Вулетићима, министарка им је пожелела још већу породицу. А, становницима Србије да се током 2019. године роди што више беба.

– Моји унуци веома воле да дођу у Србију. Београд их не одушевљава, јер их подсећа на Лисабон, али Крагујевац, Шумадију и село Ђурђево где је рођен мој отац обожавају – прича Ђукић Дејановић. – Нина је у школи имала задатак да пише о омиљеном лику. Њени другари су писали о познатим личностима. А, она је изабрала нашу комшиницу из Ђурђева од које узимамо јаја и млеко. Писала је о кокама и њеном дворишту. Трудим се да негују ту емотивну нит са Србијом.

Телефон у кабинету, прича Ђукић Дејановић, стално јој звони: – Зову колеге, министри, пријатељи запослених. Јављају да стижу принове. Често се шале да је највећа подршка Владе мом ресору. А министар Небојша Стефановић ће током 2019. поново постати отац. Када идем улицом, људи ми кажу: „Ено је Славица, она ће опет о бебама.“ Што значи, мало досађујем, али је мени ова досада лепа.

Извор и фото: Новости

The post Проф. др Славица Ђукић Дејановић са новинарима “Новости“: Нека буде што више слика из породилишта appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »