Дачић: Путинова посета је подршка, чекамо Макрона, звали смо Трампа

Предстојећу посету руског председника Владимира Путина Србији министар спољних послова Ивица Дачић оцењује као веома важну и као потврду добрих односа Србије и Русије.

– Посета је сама по себи добра порука, јер има много различитих гласина о томе да Русија не подржава ово што Србија ради и предлаже око Косова – каже Дачић, и оцењује да су такви коментари обична глупост.

Он каже да су последњих шест, сада већ и седам година, председник Вучић, раније премијер, и он разговарали са министром Лавровим, „сто пута“, као и са руским председником Путином и са председником владе Медведевим.

– Увек смо све отворено говорили, и они су увек знали све и били у току – истиче Дачић, и додаје да Русија увек пружа пуну подршку Србији и сматра да је добро за Србију оно што Србија сматра да је њен национални и државни интерес.
– И они ће то увек подржати – сигуран је министар Дачић.

Истовремено, на коментаре који се, како каже, могу чути и на нашој политичкој сцени, о томе да је Србија у служби руских интереса, одговара да он као министар спољних послова најбоље зна кога може увек да позове за помоћ када је она потребна Србији.

– То је Сергеј Лавров. Волео бих да могу да позовем и Помпеа, и енглеског министра спољних послова, али нисам сигуран да ће се јавити на телефон. А, нарочито нисам сигуран да ће помоћи – каже Дачић.

Он додаје да је, када се то има на уму, лако закључити и схватити „да је то што радимо пре свега у српском интересу“.

– За нас је важно да једна тако велика земља, као сто је Русија подржава Србију – додаје он, и истовремено подсећа на важност стратешког партнерства са Кином, која је такође стална чланица Савета безбедности, али и на сарадњу са осталим важним земљама.

Како је навео, за Србију је значајна и Макронова посета.
– Да покушамо да направимо стратешко партнерство, које не би било само на папиру, јер ми имамо споразум о статетешком партнерству, али немамо немамо политичко партнерство. Зато је важна та посета, нарочито због веза које смо имали пре сто година са Француском – каже Дачић.

Србија, међутим, тражи и додирне тачке са америчком администрацијом, истиче шеф српске дипломатије.

– Позвао сам Помпеа (Мајка, амерички државни секретар) да дође у посету Србији. Позвали смо и Трампа да дође у посету Србији, али мислим да ће доћи у посету када се постигне неки договор о регионалној стабилности – закључује Дачић.

Извор: Блиц

фото: рас Србија

The post Дачић: Путинова посета је подршка, чекамо Макрона, звали смо Трампа appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »