Вучић: Нема дијалога док Приштина не укине таксе

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас изградњу од темеља новог објекта Центра за незбринуту децу у Звечанској, као и боље услове рада људи који брину о деци и раде са њима, укључујући изједначавање њихових плата са медицинским сестрама у здравственим објектима.

У нови објекат, казао је председник, турска агенција ТИКА ће уложити 650.000 хиљада евра, а Србија пет милиона евра.

“Без обзира на сав труд који људи који овде раде и мајке, васпитачи и сви ти дивни људи улажу, ми смо у обавези да овој деци обезбедимо бољу будућност”, рекао је председник.

Нови објекат ће бити модернији и другачијег, апартманског типа, у којем ће свако дете са својом мајком имати своју собу.

Подсетио је Вучић да је Србија до сада, кроз Канцеларију владе, улагала у изградњу и обнову 900 пројеката, а да је планирано да се то уради са још 100.

Вучић каже да су у све те пројекте уложена огромна средства и да је реч углавном о објектима здравствене заштите, школама и обдаништима, пре свега објекте за децу.

Не кријући задовољство што је у посети Звечанској управо данас на Туциндан, уочи Бадње вечери и Божића, Вучић је рекао да је пун позитивне енергије и да верује да ће још много тога бити урађено како би људи били задовољнији.

“Ове жене и мајке су задовољне. Једна Албанка молила ме је за држављанство, удата је за Србина”, рекао је и подсетио да је једино он пожелео да у Србији буде више деце због чега је, како каже, трпео критике, иако тиме није желео никога да вређа.

“То није увреда него насушна потреба”, рекао је председник и додао да ће он то и даље желети.

 

Да је до партије, већ бих расписао изборе…

Да су у питању партијски разлози, још пре 15 дана бих расписао изборе, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да ће кључни фактор којим ће се руководити по том питању бити државни, а не партијски интереси.

„Од много фактора ће зависити. Редовни избори су 2020. године, али сваки пут кад постоји сумња у легитимност власти важно је да се та сумња отклони“, рекао је Вучић.

„Ми имамо легитимност, али, ако неко сумња и каже да нас народ не жели, спреман сам да то и проверим“, рекао је српски председник и лидер СНС.

Вучић је подсетио да су својевремено Ђилас и Пајтић владали са свега 6 до 10 одсто подршке у Београду и Војводини и да их уопште није занимала легитимност.

„Питање легитимности је кључно. Никад не бих желео да седим у некој фотељи и да будем велика власт, а да за то немам подршку већине народа. Никада неће сви бити за вас, али ако немате подршку већине не треба ту да будете“, истакао је Вучић.

Додао је да ће кључни фактори који ће утицати на одлуку о расписивању избора бити они који се тичу државе.

„Руководићу се државним, а не партијским разлозима, а да су у питању партијски разлози још пре 15 дана бих расписао изборе, али моје је да бринем о Србији. Пред нама су важни разговори, ако их буде, ако буду укинуте таксе у Приштини“, рекао је Вучић.

 

Није лепо, говоре о пријатељству са Србијом, а праве такве гестове

Председник Александар Вучић изјавио је данас да не чуди посета потпредседника Европског парламента и члана ЦДУ Ангеле Меркел, Рајнера Виланда, гробу оснивача тзв. Ослободилачке војске Косова Адема Јашарија у Преказу, осим што, истиче, није лепо говорити о пријатељству са Србијом, а правити такве гестове.

Како је додао, неће и не може да вређа Виланда, нити било кога, али су слични гестови нама за наук да видимо како нас доживљавају Немци, Американци, Французи, Енглези, Италијани… и сви који су признали Косово.

Вучић је подсетио на познат став званичне Немачке, од којег они, каже, неће одустати, јер су помагали те снаге 1998. и 1999. године.

„Не видим ништа чудно, осим што није нарочито лепо говорити о пријатељству са Србијом, а такве гестове правити и показивати… Али, шта да радите. Они су велика сила, ми смо мала земља и остаје нам да чувамо понос и достојанство и кажемо да нисмо одушевљени“, рекао је Вучић.

 

Нека у ЕУ натерају Приштину да укине таксе, па дијалог

Нема дијалога док Приштина не укине таксе, поновио је данас председник Србије Александар Вучић поводом најава појединих европских званичника да ће дијалог бити настављен и без укидања такси.

„Да дамо 20 метара предности, а да трчимо на сто метара, то нећемо“, рекао је Вучић.

Вучић је објаснио да не види како је могуће разговарати о нечему што је од историјског значаја, као што је то косовско питање, а у околностима у којима су прекршене све норме међународног права и слободе, као што је Приштина учинила увођењем такси.

Вучић је указао да би европски званичници могли да обаве свој део посла:

„Нека натерају Приштину да укине таксе. Када то ураде, ми смо за дијалог спремни“, подвукао је Вучић.

Иначе, каже, не види како може да се разговара о „нечему што је од историјског значаја, а неко је прекршио све норме међународног права, грађанске слободе, слободу протока робе и услуга.

„Нека они прво обаве свој посао”, поручио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »